Trpím se Syřany, mám slzy v očích. Hlavní viník je diktátor Asad. Jana Hybášková vysvětlila divákům ČT, jak číst syrský konflikt

16.12.2016 19:26

Velvyslankyně EU v Namibii, bývalá velvyslankyně EU v Iráku Jana Hybášková v pátečním Interview ČT24 promluvila o velkých problémech Afriky. Tento kontinent prý „je o migraci“, což je problém. Stejně velký problém, ne-li ještě větší, představuje pro Afriku Čína. Čína sice mluví o investicích, ale ve skutečnosti vykrádá Afriku. Hybášková se věnovala i situaci na Blízkém východě. Západ prý v tomto regionu mnohé obrovsky zanedbal.

Trpím se Syřany, mám slzy v očích. Hlavní viník je diktátor Asad. Jana Hybášková vysvětlila divákům ČT, jak číst syrský konflikt
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Městečko pod horami

V úvodu pořadu se Hybášková věnovala situaci v Sýrii. „Já tím osobně trpím. Když o tom mám vykládat, tak mám skoro slzy v očích. Je strašné, že se málo vzpomíná na to, jak k tomu utrpení došlo. Že na počátku stály demokratizační snahy proti tvrdému režimu. To povstání mělo rysy, které jsme tady zažili v roce 1989, ale toto povstání bylo nesmírně krutě potlačeno,“ varovala dáma. Za hlavního viníka těchto masakrů označuje tamního diktátora Bašára Asada. „Já si myslím, že to je Bašár al-Asad,“ oznámila bez obalu.

Na Blízkém výhodě to může být ještě mnohem horší

Západ prý udržoval kontakty s umírněnou syrskou opozicí, ale dnes už nežije nikdo z lidí, s nimiž se na počátku jednalo. „Musím vám říci, že z těch 50 lidí, s nimiž jsme se na počátku bavili jako s demokratickou opozici, tak dnes už z nich nikdo nežije,“ posteskla si dáma.

Podle Hybáškové mělo smysl nad Sýrií vytvořit bezletovou zónu, protože režim zasahoval proti demonstrantům i ze vzduchu. Zásadním problémem ovšem byla neblahá zkušenost v Libyi. Američané se po zkušenostech z této země odmítli v Sýrii více angažovat. Až doje v Bílém domě k předání moci, tak se podle Hybáškové může zrodit dohoda na tom, že se Sýrie rozdělí na dvě oblasti – jedna ruská. druhá západní. S islámským státem se však nepočítá. Islámský stát bude poražen.

Z toho dnes dokáže těžit Rusko, které se podle Hybáškové zoufale snaží udržet si roli globálního hráče. Ale ať už je to jak chce, na Blízkém východě pořád ještě nedošlo k tomu nejhoršímu. „Na Blízkém východě pořád ten největší průšvih ještě nenastal. To je válka mezi šiity a sunnity,“ varovala dáma. Tento konflikt by nastal v okamžiku, kdyby se proti sobě postavily Írán a Saúdská Arábie.

V Turecku jsme prý prošvihli mnoho let

Neměli bychom zapomínat ani na Turecko, což je strategický hráč v regionu. Turecko je klíčový most, jenže na mostě se podle Hybáškové nedá žít. „Myslím, že jsme prošvihli mnoho a mnoho let, během nichž jsme mohli zkusit zlepšit vztahy s Tureckem. Já jsem před lety byla stoupenkyní vstupu Turecka do EU. Ale EU prošvihla vhodnou dobu k udržení zájmu  Turecka a v tuto chvíli si to ten osmdesátimilionový národ musí vyřešit sám. Zase vzniklo vakuum, které skvěle využil Recep Erdogan. Jeho politiku bych přitom nedokázala úplně nazvat přátelskou. Absolutní ztráta vlivu Evropské unie v Turecku by byl masakr a já doufám, že k němu nedojde,“ zmínila Hybáškoví. 

Čína vykrádá Afriku. Je to strašné, varuje Hybášková

Ve druhé polovině pořadu se dáma věnovala situaci v Africe.

„Je tam strašlivá krize školství. To školství neprodukuje nic, co ta země potřebuje, jako třeba stavění vodovodů. Vysoké školství plodí historiky Myslím si, že kdyby EU v Africe nebyla, tak je v Africe hladomor a další problémy. Afrika je o migraci. Afričané migrují, migrují a migrují a kdyby tam EU nebyla, tak by migrovali mnohem víc," vyjádřila svůj názor Hybášková.

Málo se prý ví o tom, jak strašně velký vliv má v Africe Čína. „Je to strašně nebezpečný. Já bych to řekla tak, že Čína vykrádá Afriku. Kéž by přinášela investice, ono se o nich hodně mluví, ale reálně je nevidíte. Evropská unie investuje 30 miliard do školství na šest let. Ale když přijdete do školy, která vám po třech letech od postavení padá na hlavu, tak to je problém," kroutila hlavou Hybášková.

A proč? „Protože Číňané používají jako podsadu zdejší dřevo, které ničí termiti," rozčilovala se dáma.

Nakonec si posteskla nad tím, že právě v Africe se dobře ukazují hrozivé dopady globálního oteplování. V řadě oblastí chybí voda. Obyvatelé se tu opravdu modlí za trochu deště z nebes, ale on nepřichází. Půda se mění v prach, řeky vysychají a lidé nemají, co jíst a pít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…