Tu máš, Zemane! Prezident se prý zítra má na co těšit

25.01.2016 13:00

Odpůrci prezidenta Miloše Zemana se na sociální síti Facebook svolávají k dalšímu protestu. Zítra, v den třetího výročí jeho vítězství ve druhém kole volby prezidenta ČR, si pověsí rudé trenýrky do klopy. „Stydím se za Vás a nejste můj prezident!“ vzkazuje prezidentovi organizátorka protestu.

Tu máš, Zemane! Prezident se prý zítra má na co těšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Karta pro příštího prezidenta. Účastníci měli možnost napsat jména možných kandidátů na příštího prezidenta. Místo červené karty se ujal symbol červených trenýrek

Trenýrky odkazují k akci umělecké skupiny Ztohoven, která loni v září vyvěsila na střechu Pražského hradu místo prezidentské standarty obří červené trenýrky jako symbol „buranství“. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ nechali se tehdy slyšet aktivisté.

V podobném duchu nyní hovoří i organizátorka protestu proti Miloši Zemanovi Kristýna Herejtová. „Tato událost má spojit lidi, kteří podobně smýšlejí a nesouhlasí s činy prezidenta Miloše Zemana. V klidu, míru a slušnosti vyjadřuji nesouhlas s tím, jak se chováte, pane Miloši Zemane! Stydím se za Vás a nejste můj prezident!“ zveřejnila na Facebooku.

Herejtová prezidentovi vytýká, že „vystupuje sprostě, neslušně, je xenofobní, má rasistické a strach vyvolávající projevy, které vedou ke spolupráci s extremisty typu Martina Konvičky. Chová nekritický obdiv k Putinovu Rusku a čínskému nedemokratickému režimu bez svobody jednotlivce a dodržování lidských práv. Nabourává nepsané tradice, vede vulgární projevy ve veřejnoprávním médiu v živém přenosu a velkopanské manýry typu „můžu si kouřit, kde chci a kdy chci“ (zvlášť se zavedením nového zákona o nekuřáckých prostorech).“

V neposlední řadě prý také rozděluje českou společnost na ty správné (jeho příznivce) a ty špatné (jeho odpůrce)... a vyznamenává lidi s komunistickou, či dokonce estébáckou minulostí státní medailí.

Událost na Facebooku ZDE

Herejtová avizuje, že součástí akce bude i napsání osobního vzkazu pro prezidenta Miloše Zemana. Účastníci protestu mohou na své trenýrky napsat, co by rádi Zemanovi sdělili. Poté mají své dílo vyfotit a přidat do alba v události na Facebooku. Závěrem organizátorka akce sepíše dopis, kde shrne všechny vzkazy, a vše odešle na Hrad.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…