Turecko a Německo jsou na ostří nože. Slovní přestřelky sílí

09.06.2016 22:41

Turecku se nelíbil německý humor, Německo následně uznalo arménskou genocidu a od té chvíle jsou vztahy obou zemí na ostří nože. Turečtí politici osočují ty německé, ti vrací úder kde mohou a postupně se celá politika smazává v jedné velké slovní přestřelce, která však může mít nedozírné následky. Informuje Deutsche Welle.

Turecko a Německo jsou na ostří nože. Slovní přestřelky sílí
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Po zveřejnění výsledků hlasování německého parlamentu o arménské genocidě se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostře pustil do německých poslanců tureckého původu. Označil je za „hlásné trouby PKK“, kurdské politické strany, kterou považuje za teroristickou organizaci, a narážel také na čistotu jejich krve s ohledem na pro něj naprosto nepochopitelné rozhodnutí.

Takové jednání velmi pobouřilo poslance Norberta Lammerta, který se ohradil proti Erdoganovu nařčení o čistotě krve. „Myslel jsem si, že je zcela nemožné, aby demokraticky zvolená hlava státu v 21. století kritizovala členy německého Bundestagu tím, že vyřkne pochybnosti o jejich tureckém původu a označí jejich krev za nečistou,“ řekl Lammert.

„Zároveň odmítám jakékoliv narážky na to, že by členové tohoto parlamentu byli nějakými hlásnými troubami teroristů,“ dodal.

Proti Erdoganovi vystoupil i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který mu v otevřeném dopise napsal, že rozdílné názory na věc by neměly jednoho vést k tomu obviňovat hned druhé ze sympatizování s teroristy.

„Takový čin představuje naprosté porušení tabu, které odsuzuji jak jen to je možné,“ napsal Schulz. „Jako prezidentovi multinárodního, multietnického a multináboženského parlamentu mi dovolte poukázat na následující bod: svoboda poslance jednat za svého mandátu jak uzná za vhodné, je základním pilířem evropské demokracie.“ Dále Erdoganovi napsal, že se cítí povinen bránit svoje kolegy i německé poslance tureckého původu, z nichž některé velmi dobře zná.

Někteří němečtí politici byli od konce hlasování vystaveni i výhrůžkám smrtí a tak dostali i policejní ochranu. Například levicové političce Sevim Dagdelenové anonym navrhoval, aby si „vzala dovolenou v Buchenwaldu“, jednom z koncentračních táborů za druhé světové války.

Podle Lammerta tyto výhrůžky a snahy demoralizovat německé politiky podporují sami „vysoce postavení turečtí politici“.

„Postavíme se jakékoliv kritice, budeme tolerovat osobní útoky i polemiku,“ řekl Lammert. „Ale kdokoliv, kdo se pokusí tlačit na poslance pomocí výhrůžek, si musí uvědomit následující: Útočí tak na celý parlament.“

Obě strany však zatím stále tvrdí, že jejich současné rozepře nijak neovlivní dohodu mezi Tureckem a EU ohledně zvládnutí migračního toku z Turecka do Řecka.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…