Turecko bude více podporovat syrské rebely

18.02.2016 18:52

Turecko se podle informací agentury Reuters rozhodlo navýšit svoji podporu syrským rebelům. Za doprovodu tureckých bezpečnostních sil se dostalo více než 2 000 ozbrojenců z provincie Idlíb k městu Azaz nedaleko Aleppa. „Dovolili nám převézt vše, od lehkých zbraní po těžkou výzbroj, minomety, rakety a naše tanky,“ řekl jeden z rebelů.

Turecko bude více podporovat syrské rebely
Foto: Archiv redakce Vaše Věc
Popisek: Sýrie, opozice.

Představitelé syrských rebelů vypověděli, že jim Turecko zprostředkovává posily. Rebelové opuštějí provincii Idlíb a přes turecké území se přesouvají do provincie Aleppo, aby bojovali s kurdskými ozbrojenci, kteří dobyli několik vesnic na sever od kdysi největšího syrského města.

V průběhu několika nocí zajistily turecké bezpečnostní složky přesun více než dvěma tisícům rebelů. „Dovolili nám převézt vše, od lehkých zbraní po těžkou výzbroj, minomety a rakety a naše tanky,“ řekl agentuře Reuters muž pod přezdívkou Abu Issa, jenž je členem Levantské fronty, která kontroluje jeden z hraničních přechodů mezi Tureckem a Sýrií. Podle jeho slov nebyli mezi rebely členové Fronty an-Nusrá „ani jiných džihádistických skupin“.

Syrská vláda uvedla, že v konvoji dvanácti kulomety vybavených aut, který překročil hranice z Turecka se zásobami pro rebely, byly i turecké jednotky. V současnosti je totiž cesta z Turecka do Azazu, kam většina rebelů míří, jedinou možnou zásobovací trasou pro rebely. A to všechno kvůli rozsáhlému postupu syrské armády s podporou ruského letectva. Ti se mezitím připravují na obléhání Aleppa.

Celý text zde.

„Ruské bombardování v posledních týdnech změnilo takřka pětiletou občanskou válku a obrátilo její průběh ve prospěch spojence Moskvy, prezidenta Bašára Asada.“ V jejich rychlém postupu jim však pomáhají syrští Kurdové, kteří využívají převahy syrské armády k vlastním cílům, což se nelíbí Turecku, které v současnosti proti Kurdům bojuje i na svém vlastním území.

Podle Turecka se Kurdové dopouštějí etnických čistek na arabských vesnicích na severu Sýrie. Kurdové za podpory Ruska totiž dobývají území jiných rebelských skupin a po zabrání několika měst jsou na dohled od Azazu, který se nachází pouhých sedm kilometrů od tureckých hranic.

Turecko chce předejít tomu, aby kurdská YPG, která je podle nich odnoží teroristické Kurdské strany pracujících, vytvořila ucelené území na jeho hranicích. Turecko proto ze svého území nyní ostřeluje kurdské pozice. A podle rebelů zintenzivnilo zásobování.

„Dostáváme čerstvé zásoby všeho, od raket přes minomety po obrněné vozy. Teď nám posílají téměř všechno,“ uvedl pro Reuters anonymní zdroj. Mezi dovezenými zbraněmi se nacházejí i balistické rakety s doletem 20 km.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…