Týdeník Euro odhaluje: Babišův svazek z StB je pravý

01.12.2013 18:41

Další zvrat v kauze Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO a podnikatele, který čelí nařčení ze spolupráce se Státní bezpečností, může nastat díky novým informacím. Poté, co bývalý příslušník tajné služby Andrej Kuľha uvedl, že Babiš na 98 procent nebyl agentem, objevují se nová svědectví. Týdeník Euro získal výpověď Kuľhova nadřízeného. Ten popřel, že by za jeho vedení docházelo k manipulaci s dokumenty.

Týdeník Euro odhaluje: Babišův svazek z StB je pravý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš čelí nařčení ze spolupráce se Státní bezpečností. Obrat v kauze mělo přinést svědectví bývalého příslušníka tajné služby Andreje Kuľhy, který měl v 80. letech na starosti Babišův spis. V exkluzivním rozhovoru pro týdeník Euro uvedl, že podnikatel a majitel holdingu Agrofert nebyl vědomým agentem StB. Kolegové prý spis zfalšovali, aby si ulehčili práci.

"Babiš na 98 procent nebyl agent," řekl bývalý kapitán ekonomické kontrarozvědky, který žije v Bratislavě. Z manipulace se spisem obvinil bývalé kolegy, s nimiž se dostal před sametovou revolucí do konfliktu. Svá slova je prý připraven zopakovat před soudem.

Na tato tvrzení zatím reagovali jen historici. Nyní se ale týdeníku Euro podařilo získat vyjádření Kuľhova nadřízeného, který ovšem nechtěl prozradit svoje jméno. "Jakékoli zásahy za mojí éry vylučuji. Je to nemožné," uvedl.

Dotyčný brání také Júlia Šumana, kterého Kuľha označil za falzifikátora Babišova spisu. Kuľhovy informace o manipulaci nebere vážně. "Moje úloha byla, aby se lidi věnovali práci, ne intrikám. Pan Kuľha měl v práci velké mezery. Patřil mezi typy lidí, kteří neváhají zneužít informace ve svůj prospěch," prohlásil.

Spor o posudek

Týdeník Euro přináší informace o sporu, který vedl Andrej Kuľha a vedením oddělení pro sledování podniků zahraničního obchodu (PZO). Kuľha se dostal do sváru se Šumanem a šéfem oddělení Milanem Jurkou. Už tehdy z Kuľhovy strany prý padlo nařčení z manipulování se spisy. "Soudruh Jurka využil soudruha Šumana, který byl v minulosti řídícím orgánem KTS Bauer, k tomu nejhrubšímu podvodu a sám Jurka nepřípustným a nezákonným způsobem porušil normy nedělitelné velitelské pravomoci náčelníka," napsal tehdy v odvolání.

S tím ale neuspěl, přišel o služební zbraň, a kdyby se prý ve správný čas nestáhl na dovolenou, býval by v SNB skončil ještě před listopadem 1989.

Spor musel podle časopisu otřást nejen příslušným oddělením StB, ale celou ekonomickou sekcí, už jen proto, že se prý Kuľha opakovaně odvolával k vyšším instancím. Július Šuman je posledním žijícím ze čtveřice důstojníků 12. správy SNB, kteří se podepsali pod zprávu o navázání spolupráce s Andrejem Babišem.

Šuman ale zatím odmítl hovořit. Na dotazy redaktorů deníku Sme týkající se Andreje Babiše alias agenta Bureše mluvit nechtěl. "Nechci s vámi mít nic do činění," uvedl podle listu a zavřel dveře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…