USA by prý mohly vývojem protiraketového štítu tlačit na Rusko

23.03.2014 20:30

Spojené státy by obnovením jednání o systému americké protiraketové obrany pro východní Evropu mohly vyvíjet tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se stáhl z Krymu. Naznačil to podle agentury Reuters republikánský kongresman Tom Cole.

USA by prý mohly vývojem protiraketového štítu tlačit na Rusko
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Plán výstavby protiraketového deštníku ve střední Evropě intenzivně řešila česká a americká diplomacie v době vlády prezidenta George Bushe mladšího. Nynější vláda prezidenta Baracka Obamy od něj ale v roce 2009 upustila.

Myšlenku již na začátku minulého týdne oživil vlivný republikánský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta John McCain

„(Pokud) skutečně chcete získat jejich pozornost, obnovíte jednání s Poláky a Čechy o protiraketové obraně. Myslím si, že toto je jedna karta, na kterou musíme hrát, která je v Moskvě doopravdy probudí," uvedl dlouholetý člen americké Sněmovny reprezentantů v diskuzním pořadu „This Week" americké televizní stanice ABC.

Myšlenku již na začátku minulého týdne oživil vlivný republikánský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta John McCain, podle kterého by USA měly na ruskou invazi na ukrajinský Krym odpovědět realizací obranného raketového systému v Česku a v Polsku.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tehdy uvedl, že by takový systém na současné situaci nic nezměnil. Prezident ČR Miloš Zeman v reakci na McCainova slova sdělil, že považuje výstavbu součástí amerického protiraketového systému v České republice a Polsku za neefektivní.

V USA se zatím dál ozývá kritika na účet šéfa Bílého domu a jeho postup v krymské krizi

K posílení své vojenské přítomnosti v zemi a v regionu o víkendu Spojené státy vyzvalo Polsko. Varšava rovněž v souvislosti s napjatou situací na Ukrajině urychlí nákup vlastního protiraketového systému. Vítěz tendru by podle polského ministerstva obrany měl být znám do konce roku.

V USA se zatím dál ozývá kritika na účet šéfa Bílého domu a jeho postup v krymské krizi. Protivník Baracka Obamy v prezidentských volbách v roce 2012, tehdejší republikánský kandidát Mitt Romney dnes prohlásil, že současný šéf Bílého domu je naivní, pokud jde o Rusko, vytvořil si ohledně záměrů Ruska „mylný úsudek" a se spojenci měl dřív pracovat na tom, aby si vyjasnili, jaký trest by Rusku v případě vpádu na Ukrajinu hrozil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…