USA musí být při jednání s Putinem chytřejší, soudí Clintonová

05.07.2015 6:10

Spojené státy musejí být při jednáních s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a tváří v tvář jeho územním ambicím "chytřejší". Na volebním shromáždění ve státě New Hampshire to řekla americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Obvinila též Čínu, že krade obchodní tajemství a "obrovské množství vládních informací".

USA musí být při jednání s Putinem chytřejší, soudí Clintonová
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

"Není to jednoduchý člověk," řekla podle agentury Reuters Clintonová o Putinovi. Dodala, že ve vztazích Washingtonu s Moskvou je potřeba "stálé angažovanosti".

Spojené státy podle ní musejí být "velmi bdělé" také kvůli rychle sílící čínské armádě. "(Čína) buduje vojenská zařízení, která opět ohrožují země, s nimiž máme smlouvy - jako například Filipíny - protože staví na sporných územích," uvedla Clintonová, která byla od roku 2009 do roku 2013 ministryní zahraničí. Zdůraznila, že si přeje mírový růst Číny.

Exšéfka americké diplomacie volila ostrá slova i ohledně Íránu

Peking podle ní ve snaze "získat výhodu" rovněž krade obchodní tajemství zbrojním firmám a také vládní informace.

Clintonová, jež usiluje o demokratickou nominaci do voleb v roce 2016, podle Reuters použila ve svém vyjádření k Číně daleko silnější slova, než volí současná demokratická administrativa prezidenta Baracka Obamy. Bílý dům odmítl vyjádření Clintonové komentovat.

Exšéfka americké diplomacie volila ostrá slova i ohledně Íránu a jeho jaderného programu. I když Západ dosáhne dohody s Teheránem, "agresivita" Íránu podle ní neskončí a země nadále bude "hlavním státním sponzorem terorismu".

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…