USA v šoku. Rusko a Írán si velmi rozumějí a Washington neví, co s tím

17.08.2016 22:45

Rusku se podařila od druhé světové války neviděná situace. Po dohodě s Íránem začalo využívat jeho vojenskou základnu ve snaze dosáhnout lepších výsledků v konfliktu v Sýrii. A Spojené státy jsou v šoku, jelikož se podle nich Rusko spolčuje s jedním z jejich úhlavních nepřátel.

USA v šoku. Rusko a Írán si velmi rozumějí a Washington neví, co s tím
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

„Ruské využití íránské letadlové základny k náletům na cíle v Sýrii posílá jasný vzkaz do Washingtonu, který se snaží vyhodnotit svoje současné vztahy s Moskvou: Přidejte se k nám, nebo se spojíme s vašimi nepřáteli,“ uvádí agentura AP.

Rusko totiž zřejmě během jediné noci přesunulo velké množství svých letadel na vojenskou základnu nedaleko íránského města Hamedan. „Rusové ukazují, že mají v Sýrii i jiné možnosti, zatímco se dohadují s Washigntonem o budoucnosti Aleppa,“ uvedl expert na Sýrii Andrew Tabler. Svým postupem se jim daří upevnit současnou alianci s Íránem, jedním z největších podporovatelů syrského prezidenta Bašára Asada.

Na začátku svého vstupu do syrského konfliktu sice Rusko údajně tvrdilo, že se pokusí Írán dostat na svoji stranu v případné snaze oslabit pozici syrského prezidenta, v současnosti však mezi nimi vzniká velmi pevná spolupráce.

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Marka Tonera, který jen podpořil teorii o zmatku v USA, se v současnosti Washington „snaží vyhodnotit, co přesně tam vlastně spolu dělají“.

Američané tvrdí, že létat z íránské základny bude pro Rusko neekonomické, tudíž jeho kroku nerozumějí. Rusko však tvrdí, že ho to vyjde výrazně levněji a může si dovolit více zatížit své letouny. Přitom ponechalo značnou část svého letectva uvnitř Sýrie.

Současná situace se vůbec nelíbí v Paříži žijícímu představiteli syrské exilové opozice Georgi Sabrovi, jejíž představitelé osočují Rusko z toho, že „využilo politického vakua, které v Sýrii zanechaly USA a západní země, když ji opustily“.

Rusko začalo íránskou základnu využívat den poté, co jeho ministr obrany oznámil, že jsou již blízko dohodě s USA ohledně vojenského spojenectví. To však americké úřady vyvrátily. Toner posléze dodal, že skutečnost, že Rusko upevnilo spolupráci s Íránem, neznamená, že by dohoda byla nemožná, pouze jí půjde hůře dosáhnout.

Představitelé USA také osočili Rusko z toho, že porušuje mezinárodní dohody, jelikož Íránu dodává bojová letadla, proti čemuž se však obořil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ten oznámil, že „neproběhly žádné dodávky, prodej ani převod bojových letadel Íránu“, a zdůraznil, že současná spolupráce je založená pouze na poskytnutí vojenské základny. Zároveň dodal, že by USA neměly „slovíčkařit“ ohledně stále platných mezinárodních restrikcí pro obchod s Íránem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…