USA zvýší svou vojenskou přítomnost v Evropě, uvedl Bílý dům

03.06.2014 11:40

Spojené státy ve světle nových bezpečnostních výzev přehodnotí své vojenské aktivity v Evropě a zvýší vojenskou přítomnost na kontinentu, uvedl Bílý dům. Novou strategii má oznámit přímo americký prezident Barack Obama po svém dnešním jednání se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským. Po americkém Kongresu Obama žádá, aby pro tyto aktivity schválil podporu v hodnotě jedné miliardy dolarů (asi 20 miliard Kč).

USA zvýší svou vojenskou přítomnost v Evropě, uvedl Bílý dům
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Obama přijel vzpomínat na rok 1989 a jednat s Evropany

Americký prezident Barack Obama dnes dorazil do Varšavy, kde se zúčastní oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb v Polsku a bude jednat s evropskými vůdci z desítky států NATO včetně České republiky. Tématem jejich schůzky bude zejména bezpečnost v regionu v souvislosti s děním na Ukrajině a zapojení Ruska do tohoto konfliktu, uvedla agentura AP.

Schůzka Obamy s Putinem při oslavách v Normandii zatím nepotvrzena

Obama údajně plánuje využít své čtyřdenní cesty po Evropě k tomu, aby ujistil své spojence v NATO, že Američané jsou stále odhodláni zajistit jejich obranu. Kromě Polska navštíví Obama i Brusel, kde se uskuteční schůzka nejvyspělejších zemí světa, ze které bylo vyloučeno Rusko, a následně Francii, kde se zúčastní oslav 70. výročí vylodění západních spojenců v Normandii.

Právě do Normandie je pozván i ruský prezident Vladimir Putin a jeho nový ukrajinský protějšek Petro Porošenko. Ten se zúčastní i středečních oslav v Polsku a v tento den se údajně potká poprvé i s Obamou. Případnou schůzku Obamy s Putinem zatím Bílý dům nepotvrdil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…