Ukrajina je bez uhlí i plynu. Prý je to odveta za Krym bez elektřiny

28.11.2015 16:28

Konflikt na Ukrajině se v poslední době zase poněkud přiostřil. Ukrajina totiž přišla o dodávky uhlí, které nyní drží proruští separatisté. Je to odvetné opatření za přerušení elektrického vedení protiruskými aktivisty na Krym. Na Ukrajinu navíc před několika dny přestal proudit i ruský zemní plyn.

Ukrajina je bez uhlí i plynu. Prý je to odveta za Krym bez elektřiny
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

O zastavení dodávek uhlí informoval ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demchyshyn, kterého citovalo radio Svobodná Evopa. „Nyní mají naše elektrárny dostatek rezerv uhlí, aby vydržely minimálně měsíc. V dlouhodobém horizontu to ale bude problém,“ řekl Demchyshyn.

Podle agentury TASS uvedl doněcký šéf pro průmyslový rozvoj Eduard Polyakov, že k zastavení dodávek, ke kterému přistoupili proruští separatisté z Doněcké lidové republiky, došlo kvůli zpožděným platbám za uhlí ze strany Kyjeva.

Jak uvedl následně Demchyshyn, v průběhu prosince by na Ukrajinu měly dorazit dvě lodě s 250 tisíci tunami uhlí z Jihoafrické republiky, což by mělo společně s ukrajinskými zásobami zajistit stabilní fungování energetického průmyslu na 45 až 50 dní. O dalších dodávkách z JAR prý Ukrajina nyní jedná. Energetický průmysl na Ukrajině je totiž závislý na dodávkách uhlí ze čtyřiačtyřiceti procent.

Oboustranné poškozování

Nejnovější problémy v rusko-ukrajinských vztazích rozpoutalo přerušení dodávek elektřiny na poloostrov Krym. Minulý víkend tam totiž vedení elektrického proudu poškodili radikální protiruští aktivisté a krymští Tataři.

Ti zničili dva sloupy dálkového vedení severně od Krymu a zároveň brání ukrajinským energetikům v opravě. Dva miliony obyvatel Krymu jsou tak nyní odkázány na dieselové generátory, které poptávku ani zdaleka nestačí pokrýt.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak uvedl, že přerušení vedení bylo politickým aktem. Podobný názor na věc má i ruský prezident Vladimír Putin, který Kyjev obvinil, že sabotéry tiše podporuje, a tak Kreml už v týdnu varoval, že v odvetě dodávky uhlí utne.

Rusko s Ukrajinou se nicméně vzájemně poškozují i v dalších odvětvích. Ve středu Moskva přikázala uzavřít plynovody vedoucí na Ukrajinu s tím, že k otevření požaduje platby předem. Ukrajina pak zase znepřístupnila svůj vzdušný prostor všem ruským letadlům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…