Ukrajinský parlament rozšířil pravomoci Rady národní bezpečnosti a obrany, může vyhlásit i válku

25.12.2014 12:15

Ukrajinský parlament schválil zákon o výrazném rozšíření pravomocí Rady národní bezpečnosti a obrany, který dosavadní spíše koordinační funkce tohoto bezpečnostního orgánu rozšiřuje o funkce exekutivní. Zákon, který ještě v úterý poslanci odmítli schválit a odeslali navrhovatelům k přepracování, prošel většinou 253 hlasů při 226 potřebných.

Ukrajinský parlament rozšířil pravomoci Rady národní bezpečnosti a obrany, může vyhlásit i válku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Klidný Kyjev

Podle nového znění zákona o RNBO smějí její členové nejen prezidentovi doporučovat kroky k posílení ukrajinské národní bezpečnosti, ale samostatně i ovlivňovat strategii obrany státních zájmů, upravovat systém bezpečnostních a branných složek a reorganizovat či likvidovat orgány výkonné moci v této oblasti.

Nové kompetence dávají RNBO i právo zasahovat do tak klíčových státních funkcí, jako je vyhlášení války, mobilizace nebo válečného či výjimečného stavu.

Novela zákona posiluje i pozici tajemníka, tedy šéfa RNBO, který se podle výkladu některých ukrajinských komentátorů stává fakticky ukrajinským viceprezidentem.

Neklid posílil i noční útok proti skupině ukrajinských poslanců

Návrh zákona vyvolal v parlamentu ostré diskuze, proti rozšíření pravomocí Rady se postavili zejména poslanci Opozičního bloku, ale i strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové. Podle kritiků zákon neúměrně rozšiřuje pravomoci RNBO na úkor demokraticky zvolených institucí.

Nervozitu v parlamentu posílil i noční útok proti skupině ukrajinských poslanců, mezi nimiž byl i místopředseda sněmovny Andrij Parubij. Neznámý útočník hodil v centru Kyjeva pod nohy zákonodárců ruční granát, který nikoho nezranil jen díky tomu, že explodoval pod zaparkovaným automobilem. Když se policejní hlídka vydala útočníka pronásledovat, zaútočil prchající muž dalším granátem, který jednoho z policistů těžce zranil. Muži se podařilo utéct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…