Umělci povstali proti Donaldu Trumpovi

05.05.2016 11:31

Členové světoznámé britské rockové skupiny Rolling Stones žádají republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, aby okamžitě přestal hrát jejich muziku. S žádostí přišli členové kapely poté, co Trump hrál dvě jejich písně na svých veřejných akcích.

Umělci povstali proti Donaldu Trumpovi
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Ve včerejším prohlášení rockové skupiny zaznělo, že ani jeden z jejich členů nedal nikomu z Trumpova politického týmu povolení k tomu, aby mohli na svých akcích použít jejich muziku. Požádali, aby bylo používání jejich hudby ze strany Trumpova týmu okamžitě zastaveno.

Tisková mluvčí Trumpovy politické kampaně na žádost zatím neodpověděla a ani nesdělila, mají-li „Trumpovy lidé“ licenci na to, hrát muziku britské kapely.

„Donald Trump, zarytý hudební fanoušek, hraje hudbu Rolling Stones při svých veřejných projevech již několik měsíců. Má je na jednom disku spolu s hudbou Eltona Johna, operní a klasickou hudbou a muzikou dalších rockových skupin. Známá píseň britských rockerů z roku 1969 ‚You can’t alway get what you want‘ je velmi oblíbenou volbou Donalda Trumpa,“ píše britský Guardian.

Členové britské rockové kapely ovšem nejsou jediní, kdo si v poslední době stěžovali na praktiky Donalda Trumpa. Světoznámá zpěvačka Adele a frontman skupiny Aerosmith Steven Tyler již v minulosti žádali kandidáta na prezidenta, aby přestal hrát jejich muziku k „nažhavení davů“. Neil Young byl také nucen reagovat poté, co americký miliardář v loňském roce zahájil svůj projev tím, že zahrál Youngův hit „Rockin‘ in the Free World“. Ve všech těchto případech Trumpův tým přestal jejich písně používat.

Pravdou je, že organizátoři politických kampaní obecně nepotřebují povolení umělců k tomu, aby hráli na svých akcích jejich muziku, a to za toho předpokladu, že již od organizace zaštiťující práva umělců (např. BMI) mají takzvanou „blanket license“.

BMI ovšem také uvádí, že „skladatelé písní nebo jejich producenti mají právo nesouhlasit s udělením práva na užívání jejich konkrétních písní třetímu subjektu v rámci zmíněné licence“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…