Uprchlíci: Maďarsko to pořádně rozjelo. Lidskoprávní aktivisté jsou zděšeni

01.12.2016 11:09

Maďarsko se opět dostalo na přední stránky světových deníků. Soud v Szegedu odsoudil syrského uprchlíka na deset let a drsný starosta jedné příhraniční vesnice prosadil velmi tvrdá protimuslimská opatření.

Uprchlíci: Maďarsko to pořádně rozjelo. Lidskoprávní aktivisté jsou zděšeni
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

Maďarsko je dlouhé měsíce kritizováno za svůj údajně příliš restriktivní přístup k uprchlíkům. Loni v září vláda vybudovala na hranicích s Chorvatskem plot, následně přijala několik zpřísňujících opatření v oblasti migrační politiky a před několika týdny řekli Maďaři v referendu jasné ne uprchlickým kvótám Evropské komise. Přísné imigrační a protiteroristické zákony země nyní uplatnil v praxi soud v Szegedu, když poslal jednoho z uprchlíků na deset let do vězení.

Ahmed Hamed pochází ze Sýrie, ale v posledních deseti letech žije na Kypru. Loni v září se však vydal přes Srbsko do Maďarska. Podle obžaloby měl spáchat teroristický akt, když házel kameny na policii. Společně s ostatními uprchlíky chtěl dosáhnout vpuštění do země. Za porušení antiteroristického zákona mu udělil trest ve výši deseti let odnětí svobody. Soud také shledal Hameda vinným z ilegálního vstupu do země, takže může dostat ještě několik měsíců či let navíc.

Rozhodnutí soudu se stalo terčem kritiky mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI), která verdikt soudu označila za „drakonický důsledek otřesného zacházení s uprchlíky a migranty v Maďarsku“. „Muž se snažil pomoci svým starším syrským rodičům dostat se do bezpečí a nyní by měl jít na deset let do vězení. Rozhodnutí soudu nemůže ospravedlnit žádné házení kamení na policisty ani ilegální vstup do země, které není teroristickým aktem,“ cituje agentura AP ředitelka AI pro Evropu Gauri van Gulik.

Anketa

Co říkáte na to, že hospodští zavírají kvůli EET?

hlasovalo: 13545 lidí

Britský deník Express zase informuje o neobvyklém rozhodnutí starosty příhraničního města Ásotthalom László Toroczkaie, který navrhl na zastupitelstvu balíček návrhů, jež jasně naznačují, že muslimové a levičáci nejsou v obci vítáni. „Místo hledání obětního beránka nabízím okamžité řešení v podobě ochranných opatření proti nucenému přesídlování migrantů navrhovanému Bruselem,“ komentoval starosta svůj návrh.

Jeho návrhy byly na zastupitelstvu schváleny a obsahují mj. zákaz výstavby mešit či jiných objektů náboženské víry, které by snižovaly význam kostelů. Dále je v obci oficiálně zakázáno svolávání k muslimským modlitbám s odůvodněním, že to „může narušovat klid a vyvolávat strach u místních obyvatel“. Vedle toho je v Ásotthalom zapovězeno nosit oděv zakrývající celé tělo, hlavu či obličej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…