Uprchlíci se učí německy a nemají to lehké. Jsme na ně přísní, hlásí učitelka

28.03.2016 13:37

Desítky tisíc uprchlíků se v těchto dnech v Německu učí zdejšímu jazyku. Jsou si vědomi toho, že se bez znalosti jazyka neobejdou, nenajdou práci a pak mohou jen těžko vést normální život. Podle informací Českého rozhlasu se řada z nich učí rychle a intenzivně, jsou to mnohdy vysokoškoláci. Chuť učit se nesdílejí však všichni uprchlíci.

Uprchlíci se učí německy a nemají to lehké. Jsme na ně přísní, hlásí učitelka
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

„Jsou velmi motivovaní. Řada z nich má vysokoškolské vzdělání a podle toho se také rychle učí německy. Což ale neplatí o všech,“ říká učitelka Zuzana Möhleová, která vede integrační kurz v berlínském vzdělávacím centru BTB. V některých třídách sedí jen Syřané, někdy je kolektiv „namixován“ z Pákistánců, Afghánců či Syřanů. A když jde o takto různorodou skupinu, je prý třeba předcházet hrozícím konfliktům.

„U nás v centru máme nulovou toleranci vůči nesnášenlivosti. Máme jasná pravidla. Kdo se jich nedrží, ten musí kurz opustit,“ dodává Anna Barbara Franková, ředitelka vzdělávacího centra BTB. Möhleová k tomu dodává, že konkrétně ji žáci respektují, protože je přísná. Pod pojmem žáci si máme představit mladé muže ve věku 18 až 35 let. Ve třídách se však němčinu učí i ženy.

Do kurzů jsou přijímáni uprchlíci, kteří v zemi požádali o azyl a hodlají v Německu zůstat natrvalo. Jazykové kurzy trvají půl roku, ale lektorka Möhleová má za to, že by měly trvat ještě o dva měsíce déle. Německá abeceda je přece jen úplně jiná než arabská, uprchlíci se navíc musí učit číst zleva doprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …