Urážíte uprchlíky? Policie hrozí vězením

08.09.2015 10:41

Česká policie za poslední dva měsíce přijala více než sedmdesát oznámení na kontroverzní výroky, které na sociálních sítích a veřejných fórech zazněly v souvislosti s uprchlickou vlnou. Necelých třicet oznámení bylo vyhodnoceno s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin ani přestupek. Deset oznámení odkazovalo na stránky či obsah stránek, který je již předmětem konkrétního trestního řízení. Policie o tom informovala na svém oficiálním webu.

Urážíte uprchlíky? Policie hrozí vězením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

V několika případech nevedlo oznámení k zahájení trestního řízení, ale jako poznatek, který kriminalisté rozpracovávají, a může v dohledné době vést k dalšímu trestnímu řízení.

Policie připouští, že ve valné většině prověření neumožnilo obvinit konkrétní osobu z trestného činu. „Některá vyjádření jsou velmi kontroverzní a za hranou slušného chování, ale nenaplňují skutkovou podstatu některého z trestných činů. Do velké míry si pisatelé těchto extrémních vyjádření dopředu velmi dobře rozmyslí přesný obsah sdělení. Sice je mnohdy velmi provokativní, ale neumožňoval trestní stíhání,“ přiznává policie.

Celý text je ZDE

Za hanobení národa, rasy nebo etnické skupiny osob hrozí až tři roky vězení

Prý se jedná například o vyjádření, která jsou kvůli historickým konotacím velmi zavádějící, ale při faktickém posouzení nelze někoho za tato vyjádření trestně stíhat.

Ovšem v případě, že bude pachatel trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, či podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod odsouzen, hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody.

Policisté také všechny pisatele nevhodných zpráv varují, že internet není anonymním místem a že „nikdo není nedohledatelný a nepostižitelný“.

Konkrétní případy, kdy bylo proti pisateli hanlivého výroku zahájeno trestní stíhání, prý policistům zákon neumožňuje komentovat.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…