Ústavní právník se opřel do Zemana. Vyskakuje si jak nikdo před ním, přitom nemá důvod

05.09.2013 12:10

Ústavní právník Jan Kysela si myslí, že čeští prezidenti přistupují ke svému úřadu jako k vyšlapaným botám. Každý z nich si prý dovoluje více než jeho předchůdce. Tak se Miloš Zeman chová ve své funkci mnohem bezohledněji než prezidenti před ním. Nemyslí si však, že to bylo způsobeno přímou volbou - třeba Karel Schwarzenberg by se prý i po ní choval jinak.

Ústavní právník se opřel do Zemana. Vyskakuje si jak nikdo před ním, přitom nemá důvod
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident společně s hejtmanem Stanislavem Mišákem

Podle ústavního právníka Jana Kysely za současný vývoj na politické scéně nemůže přímá volba prezidenta, byť v ní bylo obsaženo jisté riziko. „Kdybyste do toho úřadu dosadil jiné osoby, typově Karel Schwarzenberg nebo Jan Fischer, tak by se asi chovaly odlišně,“ soudí v rozhovoru pro server Česká pozice. V současnosti však podle něj skutečně dochází k posunu od parlamentní demokracie.

Miloš Zeman podle něj před volbami sliboval, že bude do politických debat vstupovat pouze jako moderátor. „Problém ovšem je, že některé věci se říkají před volbami a jiné po volbách,“ poznamenává Kysela. Velmi výstižné pojednání o roli prezidenta v parlamentním systému podle něj obsahují například volební projevy Václava Klause, který pak jako prezident tuto roli také pojímal po svém.

Jenže v případě Václava Klause, stejně jako Václava Havla, to podle něj bylo ospravedlnitelné jejich úctyhodnou politickou minulostí. To však prý není Zemanův případ. „On má nejméně důvodů pro to, aby se choval tak, jak se chová, a přitom se chová mnohem intenzivněji a razantněji než jeho předchůdci,“ prohlašuje právník. Pak použil metaforu „vytahaných bot“, které podle něj každý další prezident vyšlapává více a více.

Další dotaz směřoval na to, kdy toto „vyšlapávání“ dojde do takového bodu, kdy bude ospravedlnitelné podat na prezidenta ústavní žalobu. Této odpovědi se Kysela vyhnul, ale uvedl, že prezident má být „moderátor“. Jenže pod tímto pojmem si prý může každý představit něco jiného. „Miloš Zeman si možná myslí, že je moderátor, ačkoliv si to třeba my úplně nemyslíme,“ uvedl.

Podle ústavního právníka je hlavní problém v této zemi obecnější. Čeští politici, ať jsou v jakékoliv pozici, se vždy snaží využít situaci ke svému aktuálnímu prospěchu. „U nás se neuvažuje tak, že když se budeme ošklivě chovat k opozici, tak nám to jednou vrátí. Teď jsme v pozici a pak se uvidí. A to je hrozný problém, se kterým se dá relativně málo dělat,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…