Ústecký krajský soud eviduje 22 stížností na volby

24.10.2014 16:02

Ústecký krajský soud eviduje už 22 podnětů na prozkoumání průběhu a výsledků obecních voleb. K soudu dorazila už tři podání, která se týkají Bíliny na Teplicku, kde se podle některých iniciativ kupčilo s hlasy. Dvě podání jsou z Chomutova, kde se mělo odehrávat také nakupování hlasů. Další podněty se týkají například Lovosic a Štětí na Litoměřicku, návrh ve volebních věcech podalo společně s dalšími lidmi i končící vedení Rumburku na Děčínsku. ČTK to zjistila z informační desky soudu.

Ústecký krajský soud eviduje 22 stížností na volby
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Lhůta pro podání návrhů končí dnes v 16:00. V osmi městech prověřuje možnou korupci policie.

Opakování komunálních voleb v Chomutově chce TOP 09, která ve volbách získala 4,95 procenta hlasů a do zastupitelstva se těsně nedostala. Strana je přesvědčena o tom, že se ve městě kupčilo s hlasy. „Máme několik svědectví o podezřelých okolnostech při volbách. V urnách bylo při sčítání například nápadně mnoho stejně vyplněných lístků, někteří voliči přicházeli organizovaně a nejspíše s předem vyplněnými lístky," řekl ČTK předseda chomutovské TOP 09 David Tejml.

Na nestandardní průběh voleb upozorňovala už v jejich první den iniciativa Nechceme žít v Palermu. Podle iniciativy se kupčení odehrávalo na sídlišti Písečná. Podle aktivistů tam lidé, kterých dorazily desítky, dostávali nejdříve občerstvení, pak už vyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka odvážela auty. Cena za hlas prý byla 200 či 400 korun. Podle TOP 09 by opakování voleb mohlo ovlivnit rozložení mandátů v zastupitelstvu. „Pokud by volby probíhaly regulérně, je pravděpodobné, že bychom v zastupitelstvu byli. Prohrát po férovém boji je v pořádku, ale když byly porušeny zákony, musíme se ozvat," doplnil Tejml.

V Bílině se prý kupčilo s hlasy

Už tři podněty se týkají Bíliny na Teplicku. Poslední podali dnes dopoledne zástupci několika stran, připojil se k nim i starosta Bíliny Josef Horáček. I v tomto případě argumentují kupčením s hlasy a žádají soud, aby rozhodl o neplatnosti voleb. „Dle názoru navrhovatelů vůle voliče, který je zkorumpován, čímž v tomto případě došlo tím, že voličům byly prokazatelně poskytovány finanční prostředky za volbu konkrétní strany, není nezávislá, a není-li nezávislá vůle voliče, nemohou být nezávislé ani celé volby v obci," píšou v návrhu. Už dříve se na soud obrátilo sdružení Moje Bílina - TOP 09. Některé případy údajné korupce dokonce zachytili během voleb prostřednictvím skrytého nahrávacího zařízení figuranti nevládních organizací Oživení, Transparency International a Naši politici.

Policie se podle krajské mluvčí Aleny Bartošové zabývá osmi případy údajného kupčení s hlasy. Jde o případy z Chomutova, Kadaně, Lovosic, Ústí nad Labem, Litvínova, Bíliny, Šluknova a Rumburku. „V některých případech už jsme zahájili úkony trestního řízení. Zajišťujeme důkazy, vyslýcháme svědky a vyhodnocujeme zajištěné materiály. Nikdo ale zatím obviněn nebyl," doplnila Bartošová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…