Ústí škrtá investice, musí platit pokuty za chyby v dotacích

05.04.2015 20:58

Ústí nad Labem bude muset zaplatit stovky milionů korun na sankcích, které mu za chyby projektech na evropské dotace vyměřily úřady. Radnice by mohla vracet až půl miliardy korun, řekl ČTK náměstek primátora Martin Mata (ANO). Město finanční rezervu nemá a omezí proto investice. Krajské město hospodaří s příjmy kolem 1,4 miliardy korun a splácí řadu úvěrů.

Ústí škrtá investice, musí platit pokuty za chyby v dotacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát města Ústí nad Labem

Město dostalo několik pokut od úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, některé korekce jsou už z loňského roku, další podle Maty stále přicházejí. Město musí zaplatit desítky milionů za chyby při revitalizaci domu kultury nebo bourání sektorového centra. Nově podle Maty město čeká sankce ve výši 111 milionů korun za rekonstrukci muzea. "Situace je čím dál horší. Nejde jen o korekce, o kterých už všichni víme, ale i další, doteď skryté. Reálná korekce, která by mohla proběhnout do konce roku, je 200 milionů korun. Ta hrozba je ale až 500 milionů korun," řekl ČTK Mata. Krajské město má podle shcáleného rozpočtu hospodařir s příjmy 1,396 miliardy korun a výdaji 1,719 miliardy korun. Schodek 323 milionů korun bude krýt přebytkem hospodaření z minulých let a revolvingovým úvěrem. Kromě toho město platí další úvěry, mimo jiné půjčku od Evropské investiční banky, splácí například i rekonstrukci fotbalového stadionu.

Radnice se snaží lavinu pokut zastavit

Úřad ROP Severozápad už dříve řekl, že chyby v zakázkách většinou spočívaly v tom, že jako jednu z podmínek město stanovilo bezdlužnost uchazečů. "V případě muzea to je ale jen jedna z chyb, bylo jich tam devět. Chybí tam nějaké informace, dokumenty a tak dále," vysvětlil Mata. Všechny sankcionované projekty byly součástí Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM).

Mezi dalšími projekty, za které podle Maty dostane město sankce, jsou úpravy sídliště Mojžíř financované v rámci Integrovaného operačního programu nebo teprve probíhající rekonstrukce plavecké haly. "Dostali jsme schválenou dotaci 152 milionů korun, ale už teď víme, že určité sankce, srážky, budou 40 milionů korun," doplnil Mata. Další saknkce podle Maty hrozí i za zakázky na elektronický odbavovací systém a rekonstrukci zastávek MHD, které byly součástí programu IPRM mobilita.

Radnice se snaží lavinu pokut zastavit, zaplatit ale musí."Žádáme o prominutí, o posečkání, padla už i žaloba. Je to ale tak, že město musí zaplatit a potom se může soudit," doplnil Mata.

Město musí přejít na krizové řízení

Město nemá žádnou finanční rezervu, ze které by mohlo pokuty zaplatit. Omezovat bude investice. "Akce, které jsme si chtěli naplánovat na tento a letošní rok, budeme muset omezovat. Investiční akce, které snesou odkladu, budeme určitě škrtat," dodal Mata s tím, že pravděpodobně bude radnice měnit i schválený rozpočet. Kromě sankcí se totiž potýká i s propadem daňových příjmů. Od začátku roku do března dostalo o 42 milionů korun méně, než kolik čekalo.

Primátor Josef Zikmund (ANO) ČTK řekl, že město musí přejít na krizové řízení. "Musíme přejít na krizový systém řízení města. To je teď ta nejdůležitější věc," řekl primátor. Finanční situací města se budou příští týden zabývat radní. Po jejich jednání by mělo být jasné i to, které investice město seškrtá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…