Úsvit posiluje. Do voleb půjde Okamura i s Moravany

31.08.2013 16:58

AKTUALIZOVÁNO Těsně, bez předsedy, ale přece. Převahou jednoho hlasu schválili na sobotním sněmu Moravané spojení s hnutím Úsvit v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Členové strany Moravané s výjimkou předsedy Milana Trnky se tak vůbec poprvé připojí na kandidátkách k jinému politickému subjektu. Košem přitom dali Straně zelených nebo LEV 21. Ve hře byla chvíli i společná kandidátka s Babišovým ANO 2011.

Úsvit posiluje. Do voleb půjde Okamura i s Moravany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

V předčasných volbách na samostatné kandidátce nemáme šanci, řekli si Moravané a spojili se s Okamurou. „Zemský sněm v Kojetíně rozhodl, že strana Moravané půjde na kandidátku Úsvitu,“ uvedl předseda strany Moravané Milan Trnka pro ParlamentníListy.cz.

Shoda na přímé demokracii

„Volby jsou předčasné a také naši členové vzali tyto volby jako něco mimořádného i co se týká přípravy na ně. Strana Moravané, protože nekandiduje po celé republice, by měla minimální šance na úspěch. Na kandidátce jiného subjektu, který má naději uspět, jakési šance s prosazením svých názorů máme. Jsme si ale vědomi toho, že to půjde velmi ztuha,“ připustil Trnka. Společnou řeč s Okamurou našli Moravané hlavně kvůli myšlence přímé demokracie a prosazování referenda.

„Rád dám prostor slušným lidem z jiných politických stran. Moravané nemají s přímou demokracií problém. Můj způsob politiky není rozdělovat, ale spojovat a posouvat zem dopředu. Děkuji Moravanům za odvahu jít do toho společně, stejně jako jiným členům dalších politických stran, kteří budou chtít být na našich kandidátkách,“ reagoval na sobotní rozhodnutí Moravanů Tomio Okamura pro Parlamentnílisty.cz.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Trnka chce referendum o Moravě, na kandidátce ale nebude

Hlavním cílem strany Moravanů stále zůstává posílení pravomocí Moravy. „Rádi bychom uskutečnili i celorepublikové referendum, které by se týkalo Moravy. Vím, že jde o jednání dlouhodobé, ale s Úsvitem máme šanci,“ doplnil Trnka, který ale v předčasných volbách vůbec na kandidátce Úsvitu figurovat nebude. Ke slovu se dostanou jeho spolustraníci. „V Jihomoravském kraji se přidá náš místopředseda Tomáš Ingr a v  Jihočeském kraji pan místopředseda Zdeněk Zbožínek. Já nebudu figurovat na žádné kandidátce jiného politického subjektu,“ vysvětlil Trnka s tím, že podle něj by nebylo správné, aby předseda Moravanů šel do voleb společně s jiným politickým subjektem.

Spojit se mohli i se Stranou zelených

O společné kandidátce rozhodovalo v sobotu celkem 19 delegátů, kteří zastupovali jednotlivé oblasti. Úsvit nebyl jediným hnutím ve hře. „Jednali jsme i se Stranou zelených, kteří měli velké šance, stranou LEV 21 pana Paroubka a hnutím ANO 2011,“ popsal Trnka s tím, že jednání s Babišovým hnutím byla ukončena už před časem. „Spíš byla jednání zastavena z jejich podnětu. My jsme chtěli prosadit některé své zájmy a oni hned řekli, že nemohou garantovat to, že by s našimi záměry mohli počítat, takže jsme jednání poměrně rychle ukončili,“ poznamenal Trnka.  

Prohlášení Moravanů:

Mimořádný 44. zemský sněm politické strany Moravané, člena Evropské svobodné aliance, konaný dne 31. 8. 2013 v Kojetíně, rozhodl o kandidatuře Moravanů na nabídnutých kandidátkách politického hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Moravané budou prosazovat obnovení samosprávné Moravskoslezské země, kterou protiprávně zrušili komunisté v roce 1949. Dále budeme prosazovat zrušení drahých a nefunkčních krajů, které nerespektují hranice historických zemí ČR. Rovněž je nepřijatelný stav, kdy více než 600.000 Moravanů v ČR hlásících se k moravské národnosti není ani národnostní většinou, ani menšinou, a tudíž jsou neustále pošlapávána jejich práva.

Lídrem kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie v kraji Vysočina je Ing. Pavel Dohnal, významný člen strany Moravané. Kandidátem v Jihomoravském kraji je Tomáš Ingr, starosta obce Pasohlávky, místopředseda strany Moravané. Kandidátem ve Zlínském kraji je Bc. Radomír Šuhej, v Olomouckém kraji doc. JUDr. Jiří Libor Bílý, Ph.D., v Moravskoslezském kraji Milan Buček, v Pardubickém kraji Tomáš Jarský a v Jihočeském kraji Ing. Zdenek Zbožínek, první místopředseda strany Moravané (pro vysvětlení: většina kraje Vysočina leží na Moravě, rovněž části krajů Jihočeského a Pardubického leží na Moravě, což je naprosto nesmyslné a nefunkční např. i v otázce dopravní obslužnosti). Další kandidáti (a případně i další kraje) budou oznámeni v nejbližších dnech.

Strana Moravané se rozhodla mimořádně v těchto volbách nekandidovat samostatně z několika závažných důvodů. Kromě toho, že říjnový termín předčasných voleb je pro malé strany obecně nevýhodný a „šibeniční“, strana nedostává žádné finance od státu (na rozdíl od miliard pro velké strany) a nedostává prostor v médiích, připravuje se strana intenzivně na komunální a evropské volby konané již za několik měsíců a na řádné parlamentní volby v roce 2017.

Předsednictvo politické strany Moravané

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…