Útok na Balšínka a důrazná výhrůžka premiérovi. Babiš řádil na Frekvenci 1

30.03.2014 18:10

Ministr financí Andrej Babiš neprodá Agrofert, nevyslyší tedy žádost premiéra Bohuslava Sobotky. Uvedl to v nedělním pořadu Pressklub rádia Frekvence 1. Zároveň obvinil server, jemuž ministryně Helena Válková poskytla rozhovor, v němž se dopustila výroku o tom, že v „protektorátu se toho Čechům mnoho nedělo“, že byl založen s cílem působit proti hnutí ANO.

Útok na Balšínka a důrazná výhrůžka premiérovi. Babiš řádil na Frekvenci 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

Babiš znovu odmítl, že by prodal firmu Agrofert, protože je prý „jako jeho dítě“. „Přestal jsem podnikat 25. ledna 2014, kdy jsem odešel ze všech orgánů Agrofertu, splnil jsem všechny podmínky českého zákona o střetu zájmů,“ uvedl Babiš s tím, že to předseda vlády dobře ví. A zopakoval své rýpnutí do Bohuslava Sobotky: „On netuší, co to je podnikat, on ze školy šel rovnou do politiky.“

Moderátor Luboš X. Veselý se Babiše zeptal, o co v tomto případě premiérovi šlo. Politici totiž nikdy nedávají takové výzvy jen tak. „Nevím, o co mu jde,“ řekl Babiš s tím, že neplánuje být dlouhodobě v politice. Znovu zopakoval, že Agrofert neprodá. A když se to Sobotkovi nebude líbit? „Ať mě odvolá, nebo ať si najde jiného koaličního partnera,“ podotkl ministr financí.

Europoslankyně se kritikou Babiše prý potřebovala zviditelnit před volbami

Moderátorem byl ministr dotázán též na kritiku německé europoslankyně, která tento týden navštívila ČR. Ta označila situaci, kdy ministr financí vlastní Agrofert, za střet zájmů. Babiš na to reagoval tím, že to byl jen její soukromý  názor. „Asi se před volbami do europarlamentu potřebovala zviditelnit,“ poznamenal k tomu.

Server, kterému Válková poskytla rozhovor, byl prý založen proti Babišovu hnutí

Řeč přišla i na výrok ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), kterou moderátor označil za nejslabší článek vlády. Babiš se Válkové zastal s tím, že po odborné stránce si vede dobře. Ohledně onoho výroku, proneseného v rozhovoru pro server Echo24.cz, který založil bývalý šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek, poznamenal, že Válková byla naivní. Podle něj bylo jasné, že novinář, který s ní vedl rozhovor, věděl, čeho chce dosáhnout. Znovu zopakoval, že uvedený server tvoří „bývalá parta novinářů, kteří podporovali ODS a dovedli skoro do bankrotu Lidové noviny“. Server Echo24.cz je podle Babiše založen proti hnutí ANO. „Sponzoroval jsem Českou pozici, a tak vím, že ten projekt je ztrátový. Je otázkou, kdo to sponzoruje a proč.“

Babiš se opřel do sociální demokracie, když řeč přišla na téma zdravotnictví. „Musím bojovat s koaličním partnerem, který nechce transparentní zdravotnictví. Sobotkovi jsem říkal, když kritizujete ODS, tak proč necháváte zezadu VZP řídit Šnajdrem?“

Lidem prý nevadí zdravotnické poplatky, ale drahé léky

Ohledně toho, že vláda poskytne nemocnicím dvě miliardy korun, aby se nahradil výpadek příjmů ze zrušených poplatků za pobyt v nemocnici, uvedl, že čeští občané nemají problém s poplatky, ale s tím, že jsou drahé léky.

Babiš v rozhovoru zopakoval, že jeho cílem je zvýšit důchody seniorům, zvýšit platy hasičům, policistům, stavět dálnice. Stále je přesvědčen, že provozní náklady státu se dají dramaticky snížit například tím, že marketingové a právní služby, které zajišťují externí firmy, se budou vykonávat „interně“.

Zopakoval, že ČR by euro měla přijmout nejdříve za šest let, dříve na to prý nebude naše země připravena.

Návrh státního rozpočtu připraven

Ministerstvo financí má podle ministra financí už připravený návrh státního rozpočtu na příští rok. Koaličním partnerům ho Andrej Babiš představí ve středu 9. dubna. „My máme de facto připravený návrh rozpočtu, který budeme prezentovat koaličním partnerům 9. dubna a kdy chceme snižovat provozní výdaje státu," uvedl Babiš. Podle něj například různé externí zakázky na poradenské nebo právnické služby lze dělat interně na ministerstvech.

„Chceme samozřejmě navyšovat důchody, počítáme s valorizací pro státní zaměstnance, potřebujeme stavět dálnice, potřebujeme opravovat silnice a potřebujeme peníze pro investice. A provozní náklady státu se dají určitě dramaticky snížit," uvedl dále Babiš.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…