Už se to hýbe: Krajané z Ukrajiny přijíždějí. Základem je ,,Zemanův seznam"

01.12.2014 8:42

Ministerstvo vnitra už chystá repatriaci desítek volyňských Čechů z Ukrajiny do původní vlasti. LN píší, že jde o Zemanovo první velké zahraničně-politické vítězství. Přijet by měli krajané, kteří nyní žijí ve válečné Doněcké oblasti.

Už se to hýbe: Krajané z Ukrajiny přijíždějí. Základem je ,,Zemanův seznam"
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve školní tělocvičně zabila střela šest dětí

Vážný zájem o přesídlení do Česka hodlá našemu ministerstvu vnitra potvrdit policista z Donbasu Vadim Josifovič Gnoilek. „Bojím se o jejich život každý den, když poslouchám, jak kolem nás létají rakety,“ citují LN otce tří malých dětí.

LN uvádějí, že komunikace mezi krajany a českým státem probíhá nyní pouze s ministerstvem vnitra a ambasáda v Kyjevě do repatriace není zapojena. I postoj k návratu krajanů měl vývoj. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl zpočátku proti. Tvrdil, že pro repatriaci není důvod, protože naši krajané žijí většinou na západě Ukrajiny, kde boje neprobíhají, a že by Rusko mohlo využít odchodu národnostních menšin ke své propagandě. Tak se na otázku díval i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a dostal se proto do konfliktu s Hradem. Miloš Zeman byl od počátku pro přijetí volyňských Čechů a prosazoval jejich rychlý návrat.

Krajané zatím nevědí, do jakých podmínek přijdou

Mezi ministerstvy vnitra zahraničí prý došlo k dohodě, že pomoc se zúží na rodiny, které žijí ve válečné oblasti, tuto variantu by podle LN mohla podpořit i vláda. Vnitro připravuje konkrétní plán, ale krajané zatím nevědí, jestli je tu bude čekat uprchlický tábor, nebo práce a bydlení.

Podle informací LN by po schválení Chovancova plánu ve vládě mělo vnitro vybrat ze „Zemanova seznamu“ 280 lidí, kteří se obrátili s žádostí o pomoc na Hrad, jen ty donbaské a ověří jejich identitu. Ti, kteří dostanou kartu krajana, budou už mít cestu pro repatriaci otevřenou.

LN uvádějí, že přesun krajanů do vlasti by měl stát přijít na 85 milionů korun. Tato první fáze prý zahrnuje umístění lidí v azylových domech a posléze rozmístění po republice podle možností práce a ubytování. Vnitro zvažuje poskytnutí kurzů češtiny.  Mnoho podrobností je zatím nejasných. Vyřešit se bude muset nejen bydlení, ale také třeba pojištění či důchody.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…