Už to teče: Právě teď unikají tajné dokumenty Erdoganovy partaje

20.07.2016 8:22

Ze serveru WikiLeaks proudí informace o tom, že po bezmála „čtyřiadvacetihodinové kyberbitvě" se jeho experti konečně dobrali kýženého úspěchu. Úspěch v tomto případě znamená zveřejnění databáze, která obsahuje 294 548 e-mailů a tisíce příloh odeslaných ze 762 e-mailových adres, které mají podle autorů celé akce patřit členům strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, uvádí americká CNBC.

Už to teče: Právě teď unikají tajné dokumenty Erdoganovy partaje
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

E-maily údajně pochází z primární domény strany Erdoganovy AKP (Právo a rozvoj) – „akparti.org.tr“. Nejstarší e-maily se datují do roku 2010 a ty nejnovější jsou pak z 6. července 2016, uvádí se na WikiLeaks.

„Většina e-mailů pocházejících z této domény jsou používány pro kontakt s okolním světem, většinou tak tedy nejde o ty nejcitlivější interní záležitosti,“ uvádí WikiLeaks na svých stránkách. Dále píší, že všechny materiály se podařilo získat již týden před pokusem o převrat a že rozhodnutí o jejich zveřejnění bylo motivováno snahou reagovat na popřevratové vládní čistky.

K pokusu o převrat v Turecku došlo minulý pátek, kdy se určité kruhy v turecké armádě pokusily převzít kontrolu nad klíčovými institucemi v zemi, ale setkaly se s tuhým odporem vládních složek a většinové turecké populace.

Od té doby došlo k zatčení tisíců lidí. Reuters v pondělí informovalo o tom, že až 50 000 vojáků, policistů, soudců, státních zaměstnanců a učitelů bylo v důsledku nezdařeného pokusu o převrat buďto propuštěno, či přímo zadrženo. Mezitím davy provládních demonstrantů vyšly do ulic a začaly volat po znovuzavedení trestu smrti. Erdogan prohlásil, že ti, kdo jsou za celou akci zodpovědní, „za to budou muset zaplatit“.

Všechny dokumenty, které byly na serveru WikiLeaks zveřejněny, mají být údajně „legitimní“.

„Ověřili jsme jak materiály, tak i zdroj, který není nikterak napojen na složky, které stály za pokusem o převrat, ani není politickým rivalem či nepřátelským státem,“ píše se na serveru WikiLeaks.

Dokumenty se mají týkat politiky, která „vedla až do neúspěšného pokusu o převrat“. Lidé z WikiLeaks jsou si také dobře vědomi toho, že se turecká vláda pravděpodobně pokusí znemožnit svému obyvatelstvu přístup k dokumentům.

„Zveřejnění těchto dokumentů pomůže a zároveň i uškodí AKP,“ uvádí WikiLeaks a nabádá turecké občany, aby obešli cenzuru ze strany turecké vlády a k dokumentům se dostali skrze TorBrowser a takzvané „peer-to-peer file-sharing programs“, jako uTorrent.

Organizace také v pondělí na svém twitterovém účtu v pondělí uvedla, že se její „infrastruktura“ dostala pod „silný útok“, a přestože si sami nejsou jistí, kdo za tímto pokusem zabránit zveřejnění dokumentů stál, „nedá se vyloučit, že se jednalo o tureckou vládu“.

Následně v pondělí se znovu na twitterovém účtu WikiLeaks objevila zpráva, že organizace vyšla vítězně z „čtyřiadvacetihodinové kyberbitvy“ a zveřejnila všechny získané dokumenty. Později ovšem uvedla, že boj není zcela u konce a na některých „frontách“ je stále bitva v plném proudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…