Užiteční idioti – jako Havel. Pivovary budou brečet. Hrnčíř z SPD rozsekl Vrbětice. Ale nejde jen o pivo

30.04.2021 17:10

Hostem v XTV byl poslanec z hnutí SPD Jan Hrnčíř. Řeč přišla i na Vrbětice a Rusko. Z vystoupení Hamáčka s Babišem měl prý pocit, že brzo vyhlásíme Rusku válku. Prezident Zeman se dle jeho názoru vyjádřil racionálně a bez hysterie. Na diplomatickou roztržku údajně doplatíme ekonomicky a posloužili jsme prý jen jako užiteční idioti. Třeba naši pivovarníci, podle poslance, zapláčou na úkor těch německých.

Užiteční idioti – jako Havel. Pivovary budou brečet. Hrnčíř z SPD rozsekl Vrbětice. Ale nejde jen o pivo
Foto: red
Popisek: Jan Hrnčíř (SPD)

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí
Mezi témata hovoru patřila i kauza výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích a následná diplomatická roztržka mezi Českou republikou a Ruskem. Jak se poslanec Hrnčíř dívá na to, že Rusko čerstvě zveřejnilo seznam největších nepřátel, na kterém je právě i Česká republika? „Já se přiznám, že když jsem viděl asi před týdnem tu tiskovou konferenci pana Babiše a pana Hamáčka, tak jsem měl pocit, že dalším krokem bude vyhlášení války Ruské federaci,“ popisoval poslanec.

Reakce vlády mu prý přišla velice razantní. „Měl jsem pocit, že vláda má naprosto jasné a zřejmé důkazy a že tam byla nějaká snaha se opravdu s Ruskem srovnat, protože kdyby se něco takového skutečně stalo, tak by bylo naprosto legitimní vyžadovat náhradu škod a odškodnění těch pozůstalých. Je to skutečně sedm let, takže jsem čekal že, ty důkazy budou opravdu silné.“

To se ale podle Hrnčíře nepotvrdilo. „Postupem času se ukázalo, že to tak s těmi důkazy až tak úplně není, protože pokud mám informace, tak ty důkazy o tom, že by ti ruští agenti ve Vrběticích byli, tak ty opravdu nejsou. A ze strany policie jsou dostupné jenom nepřímé důkazy, na základě kterých se nedá zahájit ani trestní řízení proti komukoliv,“ vysvětloval poslanec s tím, že mu přijde zvláštní s tak málo důkazy zahájit takto vyostřenou mediální i diplomatickou roztržku s Ruskem.

„Je naprosto jasné, že ty vztahy s Ruskem v podstatě skončí a že na to doplatíme i hospodářsky a ekonomicky. Naše pivovary asi budou brečet, a budou se smát nepochybně ty bavorské. Takže teď to na mě působí tak, že jsme opět sehráli roli užitečných idiotů, tak jako vícekrát v historii, pro vyostření vztahů. Třeba když Západ potřeboval bombardovat Jugoslávii, tak se hodila právě Česká republika a prezident Havel, který to bombardování obhajoval, jak je to vlastně skvělé pro demokracii,“ řekl dále Hrnčíř. Naznačil také, že celá situace může souviset se změnou ve vedení USA a že Česko mohlo být zataženo do jakési hry tajných služeb.

Podle informací, které má jako poslanec k dispozici z médií, to podle Hrnčíře vypadá tak, že BIS informace o ruských agentech ve Vrběticích od někoho musela získat, a nevypátrala je sama. Moderátor se následně ptal Hrnčíře, s kolika verzemi vrbětického příběhu můžeme pracovat a kolik jich podle něj je. „Já nevím, co je pravda, nedokážu to posoudit. Nicméně viděl jsem projev a rozhovor pana prezidenta Zemana a ten mi přišel poměrně racionální a vyvážený. Nebyla to žádná hysterie. A vzhledem k tomu, že nejsou důkazy, tak těch verzí asi logicky bude více.“

Rozhovor se pak ještě jednou stočil k hospodářským škodám, které Česko utrpí v důsledku roztržky s Ruskem. „Je třeba si uvědomit, že poškozené budou určité sektory. Už jsem tady mluvil o těch pivovarnících. České pivo je v Rusku poměrně oblíbené a téhle době se to docela hodí, když ta spotřeba v restauracích šla dolů, tak se ten vývoz hodí. Ale to není jen pivo, ale třeba i zpracovatelský průmysl. Ten ruský trh je skutečně zajímavý a je to třeba i to Bělorusko, Kazachstán a další země, které jsou navázány na Ruskou federaci,“ vypočítával  Hrnčíř s tím, že neví, co vlastně likvidací vztahů s Ruskem získáme.

To, že je v současné době Česká republika na seznamu největších nepřátel Ruska, bude mít podle Hrnčíře za následek minimálně ztížení přístupu českých občanů do Ruska skrze víza a zhoršení postavení českých firem na ruském trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…