Uznávaný egyptský advokát promluvil v TV o znásilnění a je z toho poprask

02.11.2017 8:44

V Egyptě probíhá veřejná diskuze nad navrhovaným zákonem, který má potírat prostituci a „morální úpadek“. Svérázným názorem přispěl do veřejné diskuze konzervativní advokát Nabih al-Wahsh.

Uznávaný egyptský advokát promluvil v TV o znásilnění a je z toho poprask
Foto: Mastertravelphoto.com
Popisek: Egyptský beduín, ilustrační foto

Al-Wahsh přímo v televizním studiu uvedl, že je „vlasteneckou povinnosti“ znásilnit ženu, která se na veřejnosti pohybuje například v roztržených džínech. „Ženy v takovém nevhodném oblečení přímo vyzývají muže, aby je obtěžovali. Takové ženy a dívky skutečně nemají žádnou sebeúctu. Polonahé se pohybují po ulicích. Potom je přímo vlasteneckou povinností ji obtěžoval a znásilnit,“ konstatoval egyptský advokát.

V západní společnosti by po něčem takovém byla patrně kariéra známého advokáta skončila a následně by se musel omluvit a odejít z veřejného života. V Saúdské Arábii či Afghánistánu by patrně sklidil potlesk od imámů. Současný Egypt se nachází přibližně na půli cesty mezi oběma světy a Wahshovo vyjádření vyvolalo bouřlivé reakce. Minimálně mezi představitelkami organizací na ochranu ženských práv.

Celý text v němčině je ZDE.

„Podali jsme na Al-Wahshe i televizi Al-Assema, která talk show vysílala, stížnost. Jeho výzvy ke znásilnění porušují ústavu, která chrání ženy před násilím. Byli jsme zaskočeny, že něco takového vypustí z úst zrovna advokát, která by měl hájit právo a svobodu. Média by měla do budoucna lidi, kteří propagují násilí na ženách, přestat zvát do svých pořadů,“ uvedla šéfka Národní ženské asociace Maya Mursi.

Nicméně od prostořekého advokáta se ženy žádné omluvy nedočkaly. Al-Wahsh naopak serval na svých pozicích a svůj komentář dále rozvedl. „Kdyby se podobným nevhodným způsobem oblékala moje dcera, tak by se jí znásilnění samozřejmě také týkalo. Ženy musí v prvé řadě respektovat samy sebe, jinak je nebudou respektovat ostatní,“ uvedl egyptský advokát na internetových stránkách deníku Al-Watan.

Jak rakouský deník Kronen Zeitung dodává, hlavní město Egypta Káhira bylo před několika málo týdny podle studie Thomson Reuters Foundation vyhlášeno za jedno z nejvíce nebezpečných míst pro ženy. V rámci studie bylo zkoumáno devatenáct velkých světových metropolí s ohledem na počet sexuálních útoků a dalších aspektů. Slova egyptského advokáta potvrzují, že zrovna tato země má před sebou stran respektu k ženám ještě dlouhou cestu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…