V ČR začíná sčítání lidu, údaje je teď možné vyplňovat on-line

27.03.2021 7:10

V Česku dnes začíná sčítání lidu, domů a bytů, které potrvá do 11. května. V příštích dvou týdnech mohou lidé údaje o bydlení, domácnosti či vzdělání odeslat elektronicky. Formulář se dá vyplnit na webu www.scitani.cz, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou pak od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt, nebo od sčítacích komisařů.

V ČR začíná sčítání lidu, údaje je teď možné vyplňovat on-line
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

On-line formuláře je možné vyplňovat a odesílat od dnešních 0:00. Dotazů je zhruba o polovinu méně než v roce 2011. Část informací totiž statistici získají z registrů.

Do elektronického formuláře se lidé přihlásí číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku. Zapsat mohou údaje i za další členy domácnosti a jiné blízké. Údaje o bytu se zapisují za celou domácnost. Dotazy se týkají výměry, počtu místností či patra. Statistici zjišťují, zda má bydlení plynovou přípojku či kuchyň, nebo kuchyňský kout.

V části o osobách se zadává obvyklé bydliště i bydliště po narození, zaměstnání, škola či dojíždění. Právě práci a vzdělávání ovlivnila nařízená omezení kvůli epidemii. Podle ČSÚ by se do kolonek měl zapsat obvyklý stav, ne dočasné změny kvůli nynější uzávěře země. Formulář obsahuje také dotaz na víru a národnost, odpověď není povinná.

Elektronický dotazník je vedle češtiny i v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině. Papírové tiskopisy jsou jen v češtině, je k nim ale možné dostat překlad. Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. K dispozici je i chatbot či chat s operátorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…