V Chomutově se budou opakovat volby. A znovu se tu prý kupčí s hlasy

26.01.2015 11:10

Nadcházející opakované volby v Chomutově podle nevládních organizací znovu provází kupčení s hlasy. Nadační fond proti korupci ve spolupráci s iniciativou "Nechceme žít v Palermu" tvrdí, že na nahrávkách zajistily důkazy o aktivitách osoby, která nabízela politikům za úplatu hlasy. "Za jeden hlas požadovala 100 korun," informovali dnes ČTK zástupci protikorupčních organizací, kteří v této věci připravili trestní oznámení.

V Chomutově se budou opakovat volby. A znovu se tu prý kupčí s hlasy
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Kandidáta politické strany PRO Chomutov Davida Ištoka podle aktivistů oslovili dva lidé s dotazem, zda nemá zájem o koupi hlasů od 25 voličů. "Tyto osoby nabídku pouze zprostředkovaly. Za touto aktivitou totiž stála osoba, která prodává hlasy od 500 až 600 voličů," uvedly nevládní organizace. Člověk kupčící s hlasy voličů podle nich zneužívá tíživou situaci občanů ze sociálně vyloučených lokalit Chomutova a udělal si z prodeje hlasů nelegální živnost.

Opakované volby budou v Chomutově v sobotu

Opakované hlasování do zastupitelstva v Chomutově a také v Bílině na Teplicku se uskuteční tuto sobotu. Nové volby nařídil krajský soud kvůli kupčení s hlasy. Policie z maření přípravy a průběhu říjnových voleb a referenda v Chomutově obvinila pětačtyřicetiletého místního muže a ze stejného trestného činu údajně spáchaného v Bílině dva muže ve věku 24 a 28 let z Teplicka. Všem hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

V případě Chomutova krajský soud prozkoumal 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch některých kandidátů ČSSD odevzdaných v 11 ze 40 volebních okrsků. Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny tak, že hlasování prohlásil za neplatné.

Na přípravu a průběh opakovaného hlasování v Chomutově i Bílině hodlá kromě nevládních organizací dohlížet i policie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…