V Moskvě chystají velké oslavy vítězství. Přečtěte si o nich více

06.05.2016 6:47

Rusko se připravuje na oslavy Dne vítězství. A přestože letos nepůjde o kulaté jubileum jako minulý rok, budou i ty letošní oslavy 9. května ve velkém stylu. Letošní 71. výročí vítězství nad nacismem bude navíc probíhat ve stínu relativně úspěšné ruské vojenské kampaně v Sýrii. Nasazení ruských jednotek na Blízkém východě bylo první takovou zahraniční misii od konce studené války a napomohlo ke zvýšení společenské prestiže armády v ruské společnosti. Putinova vláda přitom věnovala v posledních čtyřech letech ruské armádě a její modernizaci velkou péči a provádí – rovněž poprvé od konce studené války – její celkovou modernizaci.

V Moskvě chystají velké oslavy vítězství. Přečtěte si o nich více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Hlavním bodem oslav bude vojenská přehlídka v Moskvě a v dalších více než 30 městech po celém Rusku. Letošní vojenské přehlídky nebudou podle dosavadních informací nezajímavé, hlavně pro zájemce o nejnovější vojenskou techniku. Například letos má být k vidění celkem devět jednotek nejnovějšího ruského tanku Armata. Na přehlídce v Moskvě a na přehlídkách v dalších městech se budou předvádět i nejnovější obrněné vozy Tajfun-U, automatické houfnice Koalice SV, systémy Iskander, modernizované tanky T-72B3, komplexy protiletadlové obrany S-300 a Pancir C-1, dále rovněž obrněné transportéry TR-82AM či Tygry a řada dalších ruských zbraní a zbraňových systémů. Podle posledních informací Rusko nepředvede nejnovější protiletadlový systém S-400. Na moskevskou přehlídku se letos počítá s více než stovkou vrtulníků a letadel a také s přelety ruských stíhaček. V Sevastopolu bude k vidění raketová loď na vzdušných polštářích Samum, člun P-424 anebo – vůbec poprvé – ponorka Rostov na Donu.

Hlavní město Moskva celkem tradičně investuje několik milionů rublů do toho, aby bylo nebe nad přehlídkou čisté a viditelnost maximální. Jednotky, které se budou přehlídky účastnit, už několik dní cvičí vojenský nástup – naposledy agentury informovaly o posledním nočním nácviku přímo na Rudém náměstí. Moskvu čekají kvůli přehlídce také klasické uzávěrky a dopravní omezení.

Tradice oslav Dne vítězství

Vojenské oslavy Dne vítězství jsou tradicí, která sahá do poloviny 60. let 20. století a do břežněvské éry sovětského režimu. Před tím se v Sovětském svazu vítězství nad nacismem tak vehementně neslavilo. Například v roce 1955 byly oslavy květnového vítězství velmi skromné a jednalo se dokonce o normální pracovní den. Až v roce 1965 Nejvyšší sovět rozhodl o větších oslavách, výstavbě nových památníků po celé zemi, a především o zvýšení podpor pro vojenské invalidy. Do roku 1965 také sahá vznik čestného titulu „město-hrdina“, kam patří Moskva, Lenigrad (nyní Petrohrad), Volgograd, Oděsa, Kyjev, Sevastopol a také Brestská pevnost („pevnost-hrdina“). A v roce 1965 byl organizován konkurz na památník Neznámého vojína u stěn moskevského Kremlu. Pomník byl slavnostně otevřen v roce 1967. A také v roce 1965 se v Moskvě konala poprvé velká vojenská přehlídka, a to fakticky poprvé od konce války.

Hlavní vojenské přehlídky v Moskvě se má také v letošním roce zúčastnit na 400 vojenských veteránů jako pozvaných čestných hostů. V 15 hodin moskevského času bude v Moskvě a v dalších městech Ruska probíhat další vzpomínková akce, Nesmrtelný pluk, které se v minulém roce zúčastnilo na 12 milionů lidí po celé zemi. Pochod si má připomenout památku všech účastníků druhé světové války. Jejich příbuzní s sebou mají fotografie členů svých rodin, kteří se aktivně účastnili druhé světové války. Minulý rok stanul v čele moskevského vzpomínkového průvodu také ruský prezident Vladimir Putin s portrétem svého otce, který se účastnil bojů o Leningrad. Letošní Nesmrtelný pluk bude probíhat také paralelně v jiných evropských městech včetně Prahy.

Jízda Nočních vlků Evropou

Velký zájem věnuje ruský tisk a tiskové agentury Itar-Tass a Ria-Novosti cestě motorkářského klubu Noční vlci z Moskvy do Berlína. Tuto akci už v minulém roce doprovázela celá řada incidentů s polskými i německými úřady, a to vzhledem k dopadům ukrajinské krize i k tomu, že motorkářský klub se aktivně podílel na připojení Krymu k Rusku, které mezinárodní společenství v čele s EU a USA kritizuje. Roli hraje i fakt, že klub je významně napojen na Kreml. Například v minulém roce obdržel tento klub prezidentský grant a na Krymu má v plánu organizovat patriotický dětský tábor volně inspirovaný známým Artěkem. Motorkářské putování z Moskvy do Berlína přitom Noční vlci pořádají pravidelně už od roku 2006. Až poslední dva roky byla jejich akce široce politizovaná, ale také mediálně popularizovaná.

Také letos nemohlo několik účastníků této motorkářské jízdy překročit bělorusko-polskou hranici, protože polská strana jejich přítomnost v Polsku označila za ohrožení bezpečnosti země. Rozhodnutí polských úřadů vyvolalo v Moskvě značnou nevoli, takže ruské ministerstvo zahraničí povolalo polskou velvyslankyni ke konzultacím.

Podle posledních informací museli tito motorkáři přiletět z Běloruska na Slovensko letadlem. Část z nich se do Polska dostala a uctila památku padlých sovětských vojáků a také obětí ukrajinských UPA v polské Wroclavi. Slovenské úřady zaujaly vstřícnějším postoj a Nočnímu vlkům v jejich vzpomínkové akci na území Slovenska nebránily.

Problémy byly ale také v samotném Bělorusku, kde opozice požadovala, aby byl tento motorkářský klub označen za extremistickou skupinu a v Bělorusku zakázán. Záminkou pro to byl výrok lídra Nočních vlků „Chirurga“ Alexandra Zadolstanova, který řekl, že „Bělorusko je Rusko“. Dnešní ranní agenturní zprávy informují o tom, že Noční vlci přijeli z Bratislavy do Brna, kde měli být uvítání chlebem a solí. Dalšími vzpomínkovými cíli Nočních vlků budou Praha, Mnichov, Vídeň, Torgau, Karlshorst a nakonec potom Berlín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…