V Praze se koná připomínka romské hrdosti nazvaná Roma Pride

02.10.2016 6:04

V Praze a dalších evropských městech se dnes uskuteční připomínka romské hrdosti nazvaná Roma Pride. Cílem akce je upozornit na situaci romské menšiny ve společnosti. Koná se popáté, čeští Romové se letos chtějí zaměřit především na to, že se stále častěji ozývají hlasy popírající romský holocaust. Zprávu přináší ČTK.

V Praze se koná připomínka romské hrdosti nazvaná Roma Pride
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Akci zahájí ve 14:00 romský kazatel Vojtěch Vagaj a evangelický farář pro menšiny Mikuláš Vymětal v kostele Českobratrské církve evangelické Martin ve Zdi. O hodinu později pak pokračuje program na Staroměstském náměstí, kde zazní proslovy romských osobností a aktivistů nebo vystoupí taneční soubor Amare Čhave Králův Dvůr u Berouna.

V Komunitním centru na Žižkově je na odpoledne plánováno divadelní představení pro děti i dospělé, promítání dokumentu Několik Let o blokádě prasečí farmy na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku nebo diskuse na téma popírání romského holocaustu.

Památník obětem tábora v Letech se nachází v těsné blízkosti vepřína

Diskusi o romském holocaustu rozvířil na začátku září vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Za výrok se Babiš omluvil a poté na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech na Písecku uctil památku jeho obětí, kde opět odmítl tvrzení, že zpochybňoval holocaust.

Památník obětem tábora v Letech se nachází v těsné blízkosti vepřína. Vládě se už 18 let nedaří najít řešení situace. Zatím nedala peníze na to, aby vepřín od současných majitelů vykoupila, nechala jej zdemolovat, a vzniklo tak pietní místo. Vláda preferuje odkoupení vepřína, jeho majitelé nevylučují to, že by vepřín prodali, a jsou ochotni jednat i o výměně za jiný objekt vhodný pro chov prasat.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…