V Praze začíná festival proti totalitě o rodině v době nesvobody

23.02.2015 6:27

Rodině v době nesvobody je věnován letošní ročník festivalu proti totalitě Mene Tekel, který dnes bude zahájen v Praze. Nabídne kromě výstav, besed či rockových koncertů také rekonstrukci procesu s manželi, kteří v roce 1949 pomohli emigrovat národněsocialistickému poslanci, jemuž hrozil trest smrti.

V Praze začíná festival proti totalitě o rodině v době nesvobody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti zařazené do programu Totalita na vlastní kůži

Součástí festivalu bude také premiérové promítání několika dokumentárních filmů. Pojednávají o podmínkách v sovětských a čínských pracovních táborech, ale i o pátrání po motivech člověka, které ho vedly ke spolupráci s komunistickou tajnou policií v bývalém Československu.

Během festivalu se budou konat také besedy s pamětníky a jejich potomky, které umožní lépe pochopit perzekuci, pronásledování a diskriminaci, jimž byli vystaveni rodinní příslušníci čtvrt milionu vězňů komunistického režimu.

V rámci festivalu bude ve čtvrtek v Národním divadle ministr kultury Daniel Herman slavnostně předávat ocenění Rytíř či Dáma české kultury. Je určeno tvůrcům, kterým totalitní moc zabránila pokračovat v jejich činnosti pro jejich názory a postoje. Tradičním zakončením festivalu bude v neděli bohoslužba ve svatovítské katedrále za politické vězně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…