V bojích na východní Ukrajině padlo 15 vojáků, 79 jich je zraněno

09.08.2014 6:15

Boje na východě Ukrajiny si za posledních 24 hodin vyžádaly v řadách ukrajinských sil 15 mrtvých a 79 zraněných. Informoval o tom včera večer mluvčí ukrajinské armády, kterého citovala agentura AFP. Zraněni byli i tři členové posádky ukrajinského vrtulníku Mi-8, který ve čtvrtek večer zasáhli palbou proruští povstalci. Je to druhý zasažený armádní letoun během jednoho dne. Separatistům se rovněž ve čtvrtek podařilo nad východoukrajinským městem Jenakijeve sestřelit stíhačku MiG-29 ukrajinské armády.

V bojích na východní Ukrajině padlo 15 vojáků, 79 jich je zraněno
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

Většina z 15 zabitých příslušníků ukrajinských jednotek padla během střetů u hranic Ukrajiny s Ruskem, upřesnil mluvčí Andrij Lysenko. Mezi mrtvými je osm pohraničníků a sedm vojáků 79. brigády, která se byla nucena po třídenních bojích v Luhanské oblasti u hranic s Ruskem stáhnout, dodal Lysenko.

Ve zprávách o útoku na armádní vrtulník ukrajinské zdroje zatím neuvedly, v jaké části východní Ukrajiny rebelové stroj napadli. „Posádka nouzově přistála. Tři piloti byli zraněni. Nyní jsou v lékařském zařízení na území kontrolovaném silami provádějícími protiteroristické operace (ukrajinskou armádou)," sdělilo tiskové centrum ukrajinských jednotek působících na východě země.

Stíhačka Mig-29, jejíž posádka se údajně katapultovala a následně padla do zajetí, byla rovněž ve čtvrtek sestřelena asi 50 kilometrů od Doněcka. Jeho centrum se týž den stalo terčem masivního dělostřeleckého útoku, který si prý vyžádal řadu mrtvých a zraněných.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin vyzval k okamžitému zastavení bojů

Velení ukrajinské armády potvrdilo, že v Doněcku i v Luhansku byla zahájena ofenziva a že na předměstí obou měst se odehrávají boje. Ostřelování středu Doněcka ale ukrajinská armáda popírá. Tvrdé boje ve městě zuřily podle agentury DPA i dnes a z různých čtvrtí se ozývaly exploze.

Mezitím ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin vyzval k okamžitému zastavení bojů a k vyřešení humanitární situace na východě Ukrajiny. Moskva také nabídla, že na Ukrajinu vyšle konvoj s humanitární pomocí, což americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová kritizovala. Řekla, že Kyjev umožnil humanitární činnost na svém území mezinárodním organizacím, proto nemá ruská nabídka opodstatnění. Ruský humanitární konvoj by podle Powerové navíc mohl být vnímán jako invaze.

Moskva včera opět odmítla západní kritiku, že právě Rusko stojí za vyhrocením situace na Ukrajině. Předseda kremelské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, který je na sankčním seznamu Evropské unie, prohlásil, že Rusko se konfliktu neúčastní a že chce přivést obě bojující strany k jednacímu stolu.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes oznámila, že její úřad zmocněnce pro svobodu tisku prověřuje zprávy o údajném úterním zmizení fotografa ruské mediální společnosti Rossija segodňa. Ruská média informovala, že ho zadržuje ukrajinská tajná služba SBU, ta to ale podle agentury RIA Novosti popřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…