V bojích o poplatky klienti prohrávají, banky vítězí 11:1

12.10.2013 19:16

Ve sporech o vrácení poplatků za vedení nebo správu úvěrového účtu už jedenáctkrát zvítězily banky, v pouze jednom případě klient. Nejvíce „zářezů“ si banky připsaly tuto středu, kdy Obvodní soud pro Prahu 4 šestkrát rozhodl v jejich prospěch.

V bojích o poplatky klienti prohrávají, banky vítězí 11:1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Čtyřikrát ve sporech zvítězila Česká spořitelna, jednou Raiffeisenbank a jednou i UniCredit Bank. Všech šest žalob klientů přitom bylo podáno prostřednictvím iniciativy Poplatkyzpět.cz. Ve čtvrtek zaznamenala Česká spořitelna ještě jedno soudní vítězství, tehdy ji však klient nežaloval přes zmíněnou iniciativu.

„Soud rozhodl, že poplatek byl sjednán v souladu s českým právem a přiznal České spořitelně také náklady řízení, které bude muset uhradit neúspěšný žalobce. Proti rozhodnutí se nelze odvolat a je tedy konečné. Česká spořitelna tak poplatek za správu úvěru vracet nebude," uvedla k tomuto poslednímu rozhodnutí mluvčí banky Helena Matuszná.

Hlavní tváří projektu PoplatkyZpět.cz je advokát Petr Toman. Jak řekl serveru Aktuálně.cz, jeho kancelář začne připravovat v souvislosti s neúspěchy u soudu ústavní stížnost. Jednotlivé spory budou dál pokračovat u obvodních soudů, ale Ústavní soud by měl poskytnout nález, který by rozhodování sjednotil.

Toman může ústavní stížnost podat do dvou měsíců od doručení rozsudku. Pak by jeho iniciativa zřejmě další spory u obvodních soudů přerušila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…