VIDEO Mají lidé žijící pod okupací právo na odpor? Velmi zajímavá debata Hynka Kmoníčka s Janem Kavanem

19.02.2017 18:23

Exministr zahraničních věcí Jan Kavan (ČSSD) a ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se v diskusi na serveru DebatníKlub.cz vyjádřili k rezoluci OSN z roku 1973. Ta má za cíl sdělit, že lidé žijící pod okupací mají právo na odpor.

VIDEO Mají lidé žijící pod okupací právo na odpor? Velmi zajímavá debata Hynka Kmoníčka s Janem Kavanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

Tématek debaty byla Rezoluce OSN číslo 3013/1973. Pod zkratkou se skrývá rozhodnutí Organizace spojených národů, uznávající pro lidi žijící na okupovaném území právo na odpor proti okupaci. Tato rezoluce byla od svého přijetí často terčem debat a mnohokrát v historii se stala aktuální.

Mimo jiné přišla řeč také na samotnou OSN. „Že by organizace dodávala to, co měla, když se to bude vnímat jako to, když se založila, tak to je zcela evidentní, že to v jejích možnostech není,“ zmínil Kavan. „Není však špatně vyhodit vysoký cíl, i když není realizovatelný, neboť se aspoň snažíš k danému horizontu dospět. Teď jde o to, jak se OSN snaží k němu dostat,“ sdělil.

„To, že se OSN často zužuje na Radu bezpečnosti, je špatně. Pro mě ten hlavní přínos ani není Rada bezpečnosti, ale ty nejrůznější agentury, které spadají pod Valné shromáždění, pod OSN,“ dodal následně k organizaci Kavan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …