VIDEO Okrádáte nás! 27 let jsme vaše kolonie. Ruce pryč od Polska, vyšli Poláci do ulic proti Junckerovi a EU

18.09.2017 10:15

Polsko je opět na ostří nože s Evropskou komisí. Tentokrát nejde o uprchlíky ani o soudní reformy, ale o snižování věkové hranice odchodu do důchodu pro ženy. V sobotu svolala odborová organizace Solidarita do Varšavy demonstraci, kde proti EU protestovaly tisíce lidí.

VIDEO Okrádáte nás! 27 let jsme vaše kolonie. Ruce pryč od Polska, vyšli Poláci do ulic proti Junckerovi a EU
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jaroslaw Kaczyński

Polská vláda se dlouhodobě vyhraňuje vůči Evropské unii kvůli uprchlickým kvótám. Premiérka Szydlová několikrát jasně avizovala, že se Polsko „diktátu Evropské komise nepodřídí a z bezpečnostních důvodů migranty z Afriky a Blízkého východu do své země nepřijme. Aktuálně však do vztahů mezi EU a Polskem zasáhla další záležitost. Evropská komise zahájila řízení proti Polsku z důvodu snížení věku odchodu do důchodu u žen.

Představitelé Evropské unie považují plány polské vlády za diskriminační a hodlají, ze svého pohledu, „přivést Poláky k rozumu“. Vláda i mnoho obyvatel Polska považuje snahy orgánů EU za další zásah do vnitřních záležitostí země. „Naše zákony, naše volby. Polsko respektuje práva žen. Solidarita. Ruce pryč od Polska.“ Tyto a podobné slogany byly vidět na transparentech, které držely tisíce rozčílených Poláků.

 

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

Demonstraci nicméně nesvolala vládnoucí strana Právo a spravedlnost, ale mocná odborová organizace Solidarita, která značnou měrou přispěla k pádu komunistického režimu v zemi a jejíž někdejší předák Lech Walesa se později stal  prvním demokraticky zvoleným prezidentem země po čtyřiceti letech komunistické totality. Odboráři zároveň předali do rukou europoslance za PiS Ryszarda Czarneckého otevřený dopis, který adresují předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi.

Jak píše deník Wiadomocsi, v dopise členové Solidarity požadují, aby předseda EK a jeho kolegové přestali tlačit na Polsko a nepletli se do jeho záležitostí. „Bruselští byrokraté si myslí, že v naší milované vlasti Polsku jsou diskriminovány ženy. To je nedorozumění a absolutní výsměch. Rozdíl v odchodu do důchodu mezi muži a ženami není diskriminace, ale výsadou pro polské ženy. Toto rozhodnutí je naše volba, na kterou máme právo,“ uvádí se v dopise.

„Věková hranice pro odchod do důchodu je v souladu s naší ústavou a zákony. Naše rozhodnutí nemá v tomto ohledu nic společného s bruselskými byrokraty. Současné protesty ve Varšavě nejsou směrovány vůči základní myšlence EU, ale proti byrokratům, kteří Evropskou unii zkorumpovali zevnitř. Nemůžeme dovolit okupaci naší země. Za posledních 27 let jsme byli kolonii ‚staré patnáctky‘ EU. Byli jsme zneužíváni a okrádáni. To musí přestat,“ doplnil předseda Solidarity Piotr Duda po skončení demonstrace podle polského serveru Tysol.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…