VIDEO To je moje pole! naštval se zemědělec, nastartoval traktor a začal orat mezi uprchlíky

05.04.2016 11:25

Řecký farmář Lazaros Oulis z malé vesnice Idomeni byl již natolik frustrován přítomností migrantů, kteří si na jeho poli vytvořili kemp, že se rozhodl ve své práci pokračovat navzdory tomu, že bylo jeho pole obklopeno uprchlíky. Jejich stany tak přejel traktorem. Reportérům později tvrdil, že potřeboval připravit půdu pro své krávy.

VIDEO To je moje pole! naštval se zemědělec, nastartoval traktor a začal orat mezi uprchlíky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlické tábory kolem iráckého města Dahúk

Půda, která je ve vlastnictví Lazarose Oulise, se nachází v řecké vesnici Idomeni, kam se již měsíce schylují uprchlíci v naději, že nedaleká makedonská hranice bude znovu otevřena a oni se tak budou moct dostat dále do Evropy. V dohledné budoucnosti se ovšem znovuotevření hranice neplánuje a farmáři v oblasti, kteří s příchodem nové sezóny potřebují zorat svá pole, jsou situací čím dál více znepokojeni.

Rozlícený farmář Oulis komentoval situaci slovy: „Potřebuji zorat své pole. Ne pole nikoho jiného, ale moje pole! Mám tady 70 až 80 kusů dobytka a potřebuji je nějak nakrmit.“ Farmář údajně před nějakým časem sdělit neziskovým organizacím aktivním v regionu, že je uprchlíkům schopen poskytnout jen pár akrů půdy, kde si budou moci postavit dva velké stany. Podle jeho slov ovšem na jeho požadavky nikdo nebral ohled.

„Nemám naprosto žádný problém s rodinami uprchlíků, naprosto žádný. Mohl bych se snadno ocitnout na jejich místě. Mám ovšem i své povinnosti,“ sdělil řecký farmář novinářům. Jeho reakce se setkala s pochopením i v řadách uprchlíků. „Je v právu. Myslím si to, protože je to jeho půda. Tohle není ani naše země, natož naše půda,“ sdělil reportérům jeden ze syrských uprchlíků Reshal Hamdo.

Přestože hranice s Makedonií je už nějakou dobu uzavřená, v Idomeni, která dříve sloužila jako tranzitní tábor, stále zůstává více než 11 000 uprchlíků, kteří i přes to, že v posledních dnech stovky ostatních migrantů nasedly na autobus, který je odvezl do jiných, lépe organizovaných táborů, trvají na tom, že v Idomeni zůstanou.

V současné době se na území Turecka nachází okolo 51 000 uprchlíků. Navíc se v minulém týdnu počet nově příchozích migrantů do Řecka zdvojnásobil na 776 denně, informoval vysoký komisař OSN pro uprchlíky. Navíc již včera 4. dubna nabyla platnost dohoda uzavřená mezi EU a Tureckem, podle které by každý syrský uprchlík přicházející do Řecka měl být navrácen zpět do Turecka. V posledních dnech ovšem zintenzivnila debata o tom, jestli vůbec bude Turecko schopné plnit své závazky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…