VIDEO Zatímco jste spali: USA poslaly zdrcující zprávu o Syřanovi, co se odpálil v Německu. Něco není v pořádku. No a víte už, kde je Merkelová?

25.07.2016 8:03

Sedmadvacetiletý žadatel o azyl v Německu ze Sýrie, který do země přišel před dvěma lety a před rokem mu německé úřady odmítly přiznat azyl, v neděli večer v bavorském městě Ansbach odpálil výbušninu a zranil desítky lidí. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna se v minulosti pokusil již dvakrát o sebevraždu, informuje deník Daily Mail.

VIDEO Zatímco jste spali: USA poslaly zdrcující zprávu o Syřanovi, co se odpálil v Německu. Něco není v pořádku. No a víte už, kde je Merkelová?
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Syřan se v neděli pokusil dostat na ansbašský hudební festival, což se mu ovšem nepodařilo. Rozhodl se tedy improvizovat a výbušninu, kterou ukrýval ve svém batohu, odpálil u vchodu na festival v historickém centru bavorského města. Zranil dvanáct lidí, z toho tři velmi vážně.

Starostka města Ansbach Carda Seidelová vyvrátila tvrzení o tom, že byl výbuch ve skutečnosti způsoben únikem plynu. „O žádnou havárii se nejednalo, byl to promyšlený útok,“ prohlásila.

Anketa

Který představitel by měl opustit svou funkci?

hlasovalo: 12728 lidí

Tuto informaci potvrdil rovněž tiskový mluvčí bavorského ministerstva vnitra Michael Siefener, který na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že „exploze byla způsobena úmyslně“. V současné době se prý bavorské úřady snaží získat více informací.

Podle ansbašské policie byl podezřelý nedaleko areálu festivalu poprvé zahlédnut kolem 9:45 večer. Poté, co mu bylo zabráněno ve vstupu do areálu festivalu, se mladý Syřan usadil před nedalekou restaurací, kde se muž podle výpovědi svědků kolem 10:10 naklonil a odpálil výbušninu.

Policie rovněž dodala, že podezřelý v Ansbachu žil od července 2015 a již v minulosti se dopustil několika trestných činů. V současné době se případem zabývá speciální vyšetřovací komise sestávající z třiceti členů, uvádí RT.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann prohlásil, že „ansbašský útok“ jen dokazuje vzrůstající potřebu „přísněji kontrolovat ty (uprchlíky pozn. red.), kteří přicházejí do Německa“. Herrmann po pondělní tiskové konferenci řekl německé DPA, že se osobně domnívá, že se nejednalo o pouhou sebevraždu, ale o sebevražedný atentát.

Agentura Reuters po útoku zveřejnila anonymní prohlášení svého zdroje z amerických tajných služeb, který prozradil, že němečtí experti se budou nyní zabývat tím, „co útočník dělal před tím, než opustil Sýrii, proč mu byl odmítnut azyl; a také se pokusí přijít na to, byl-li jeho útok politického charakteru či jen osobního“.

Podle mnohých expertů je navíc již teď jasné, že celá koncepce německého azylového systému se po nedávné vlně útoků, která otřásla celým Německem, ocitne pod ostrou kritikou německé veřejnosti.

Podobně na tom bude i německá kancléřka Angela Merkelová, která podle geopolitického analytika Patricka Henningsena bude od nynějška „přímo odpovědná za cokoliv, co se v Německu stane“. 

Německá kancléřka se v době útoku rekreovala v Alpách. Poté, co obdržela informace o dění v Bavorsku, se okamžitě vydala zpět do Berlína. Prozatím ovšem nevydala žádné oficiální prohlášení. Šéf jejího politického týmu Peter Altmaier sdělil novinářům z AFP, že je kancléřka na cestě do Berlína a má přístup k nejaktuálnějším informacím. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…