VÍME PRVNÍ Pracovní podmínky v Lidovém domě bude šetřit Státní úřad inspekce práce. To vše kvůli našemu článku

28.08.2017 19:48

ParlamentníListy.cz v neděli informovaly o podmínkách, kterým musejí čelit zaměstnanci Lidového domu. Tento materiál vyvolal nejen výraznou čtenářskou odezvu, ale především reálné kroky. Jedním z nich je podnět na Státní úřad inspekce práce, který podal zaměstnanec sociální demokracie. Jeho jméno naše redakce zná. Stejně tak máme k dispozici oficiální text, který podatelna úřadu inspekce práce v pondělí obdržela.

VÍME PRVNÍ Pracovní podmínky v Lidovém domě bude šetřit Státní úřad inspekce práce. To vše kvůli našemu článku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V moravských městech na mnoha nástěnkách visí plakát s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou

„Jsem zaměstnancem České strany sociálně demokratické (sídlo zaměstnavatele Hybernská 1033/7, 110 00 Nové Město) a informuji Vás o porušování pracovněprávních předpisů zaměstnavatelem a podávám podnět k provedení kontroly Státním úřadem inspekce práce,“ stojí v podnětu, který má naše redakce k dispozici.

„Zároveň doplňuji, že jako zaměstnanec s pracovní smlouvou na plný úvazek a na dobu neurčitou spolu s dalšími zaměstnanci České strany sociálně demokratické po nás zaměstnavatel vyžaduje častou práci přesčas několikrát v měsíci a ve večerních hodinách a přikazuje pracovat o víkendech, a to zdarma a bez možnosti náhrady. Práce přesčas je systémovou součástí plánování a rozvrhování pracovní doby bez příplatku za přesčasovou práci. Při předávání měsíčního výkazu evidence pracovní doby nesmíme do výkazu psát přesčasy ani práci o víkendech, zaměstnavatel nám toto zakázal. Zaměstnavatel v situaci, kdy je upozorněn na své protiprávní jednání, vyhrožuje zaměstnancům, že jim dá podepsat dohodu o rozvázání pracovního poměru a v případě neuposlechnutí a nepřistoupení na jím jednostranně připravenou dohodu bude vedení dělat zaměstnanci potíže,“ stojí v podnětu, který sociálnědemokratickou partaj staví do vcelku jiného světla.

Anketa

Zneklidňují vás nahrávky, podle kterých Andrej Babiš zneužíval svůj vliv na média či Celní správu?

26%
74%
hlasovalo: 7919 lidí

„Nevíme si rady, místní odbory jsou pod kontrolou vedení zaměstnavatele (politické strany) a po žádosti o pomoc k odborům se zaměstnavatel obrací proti zaměstnanci. Předseda ČSSD na oznámenou situaci ze strany zaměstnanců nereflektoval. Na situaci zaměstnanců ČSSD byl upozorněn také předseda Českomoravských odborových svazů pan Středula, ale k žádné nápravě nedošlo,“ píše se dále. O zoufalém přístupu k vlastním řadám psaly ParlamentníListy.cz zde. O tom, že nikdo z vedení socdem na stížnosti nereaguje, s námi hovořilo hned několik lidí.

To ale není jediný problém, který bude muset Státní úřad inspekce práce řešit. „Dále chci upozornit na nelegální zaměstnávání, kdy na akcích České strany sociálně demokratické, například na předvolebních mítincích, jsou bez pracovní smlouvy anebo dohody zaměstnáváni u stánků občané, kteří za práci dostávají od České strany sociálně demokratické hotovost jako odměnu, která ale není zdaněna a nevykazuje se v oficiálním účetnictví strany,“ uvádí se dále. „Výrazně žádám z pochopitelných důvodů, aby byla zachována má anonymita, bojím se represí ze strany zaměstnavatele a očekávám, že učiníte opatření k tomu, aby se zaměstnavatel nedozvěděl mé jméno. Trvám na tom, abych byla inspektorátem do 30 dnů vyrozuměna o tom, jaké šetření ve věci provedl,“ dodává jeden ze zaměstnanců.

Na materiál naší redakce nikdo z vedení Lidového domu oficiálně nereagoval, ačkoli víme, že se textem horečně zabývala většina tamních struktur.

Vaše konkrétní podněty lze odeslat na email T.Novy@ParlamentniListy.cz. Veškeré informace považujeme za důvěrné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …