VÍME PRVNÍ: Pražské volby před soudem. Ve sporu koalice Volfové a miliardářova bratra začaly létat žaloby

23.08.2014 14:49

Spory dvou politických subjektů o atraktivní název mohou ještě řádně zamotat komunální volby v Praze. Spor o název kandidátky „Pro Prahu“ totiž dospěl až před soud. Tam byl podán návrh na zákaz užívání loga hnutím Zbyňka Passera. To přitom již oblepilo celou metropoli billboardy a plakáty se sporným logem.

VÍME PRVNÍ: Pražské volby před soudem. Ve sporu koalice Volfové a miliardářova bratra začaly létat žaloby
Foto: PRO PRAHU
Popisek: Lídr kandidátky politického hnutí PRO PRAHU pro komunální volby Zbyněk Passer

Hnutí založené bratrem významného developera Radima Passera původně používalo název Starostové pro Prahu. V průběhu kampaně jej však zkrátili na „Pro Prahu“. Nezávisle na tom se již existující hnutí PRO rozhodlo do komunálních voleb spojit se stranou Suverenita, vedenou známou Janou Volfovou. Společná kandidátka se měla jmenovat PRO PRAHU. Podle vyjádření Jany Volfové pro ParlamentníListy.cz však byla kandidátka odmítnuta právě proto, že podle názoru úředníků měla stejný název jako již zaregistrovaná kandidátka Passerova hnutí.

Celá věc je ale ještě mnohem zamotanější. Na logo totiž vznáší nárok i agentura Spin PR bývalého poradce Jiřího Paroubka Petra Dimuna, která jej podle svých slov pro Passerovo hnutí vytvořila a má k němu tedy práva z pozice autora. Dimunova agentura logo původně vytvořila pro Passera, poté, co za něj nezaplatil a jednání o další spolupráci se zadrhla na mrtvém bodě, se jej rozhodla nabídnout jiným subjektům a nakonec se na jeho odprodeji dohodla právě s koalicí PRO a Suverenity.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

„Za logo pan Passer nezaplatil, přesto jej začal používat. Zneužívání loga uznal, ke konečné dohodě však nedošlo. Spolupracovali jsme tři měsíce, kdy neustále sliboval zaplacení našich služeb,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz Petr Dimun. Passerovo hnutí věc ale vidí jinak: „Několikrát jsme agenturu urgovali o podepsání a zaslání smlouvy. Poslední komunikace z její strany byla ze 4. srpna, kdy se omlouvali, že jejich právník byl na dovolené,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Radka Hrstková z aparátu hnutí.

Vše ještě více zamotala Jana Volfová, když prohlásila, že název Pro Prahu vymyslela ona a zmínila se o něm před lidmi od Passera, jehož hnutí několik dní poté zkrátilo dosavadní název „Starostové pro Prahu“ na „Pro Prahu“.

Jana Volfová také pro ParlamentníListy.cz uvedla, že se koalice samozřejmě snažila se Zbyňkem Passerem dohodnout, dokonce mu nabízela společnou kandidátku. Ten to však odmítl. „Nakonec nám řekl, že stejně ví, že nás do voleb nezaregistrují. Což opravdu nechápu, jak mohl vědět,“ kroutí hlavou Volfová.

Poté, co úřady skutečně odmítly koaliční kandidátku Suverenity a PRO do pražských voleb zaregistrovat, se v sobotu 23. srpna rozhodlo hnutí PRO napadnout neoprávněné užívání loga Passerovým hnutím u soudu. Současně s tím podává návrh na předběžné opatření, jímž by se hnutí zakázalo logo nadále užívat. To může být problém, vzhledem k tomu, že Zbyněk Passer a jeho lidé již vylepili po hlavním městě tisíce plakátů se sporným „Pro Prahu“, je to vyvedeno i na reklamních předmětech a koluje internetem.

O stejném kroku, tedy žádosti o soudní zákaz užívání loga, podle své předsedkyně Petry Venturové uvažuje i hnutí Pro Prahu (jedná se o hnutí, které založil Zbyněk Passer, jedná za něj, vystupuje na veřejnosti a je lídrem jeho pražské kandidátky). To se domnívá, že Dimun prodal konkurenčnímu subjektu práva k ideovému konceptu loga, jež vlastnit nemůže.

„Mně to přijde, jako když si půjčíte na zkoušku auto a pak se začnete domáhat jeho vlastnictví,“ uzavřela pro ParlamentníListy.cz znechuceně Jana Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…