Václav Havel se obrací v hrobě, naříká Lída Rakušanová

06.10.2016 8:35

Nad tím, jak se vyvíjí projekt Visegrádské skupiny, u jehož zrodu stál Václav Havel, se ve vysílání Českého rozhlasu zamyslela publicistka Lída Rakušanová.

Václav Havel se obrací v hrobě, naříká Lída Rakušanová
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Rakušanová připomněla, že to byl právě Václav Havel, kdo po listopadu inicioval projekt, jehož cílem bylo začlenit postkomunistickou střední Evropu do západní aliance a do Evropské unie.

Na přelomu tisíciletí bylo visegrádského cíle dosaženo. Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko se staly členy transatlantických obranných struktur a Evropské unie. „I Václav Havel se ale tehdy vyslovil pro to, aby středoevropská spolupráce pokračovala dál s tím, že nové členské země budou mít už vzhledem ke své minulosti řadu společných zájmů i v budoucnu,“ připomněla Rakušanová.

Celý text je ZDE

To se podle ní naplnilo vrchovatě. „Až na to, že zcela jistě ne způsobem, se kterým by Václav Havel souhlasil. Místo solidarity s původními státy Evropské unie, které se s nimi dělí pomocí strukturálních fondů o blahobyt budovaný po generace, tvoří dnes státy V4 se svým striktním odmítáním společné azylové a imigrační politiky hlavní překážku řešení současné migrační krize,“ tvrdí Rakušanová.

„Na tom, že Evropa dnes spěje k tomu, aby byla znovu rozdělena hraničními ploty s ozbrojenci, má V4 lví podíl. Václav Havel se musí obracet v hrobě,“ uzavírá Lída Rakušanová své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…