Václav Klaus přiznal: Zásadně jsem se mýlil. Že Evropa začne páchat sebevraždu jsem vážně nečekal. A ti zlí a darební pravdoláskovci se svou propagandou...

10.10.2015 11:49

Nečekanou míru sebekritiky projevil bývalý prezident Václav Klaus. V rozhovoru, který otiskují dnešní Lidové noviny, přiznal, že se mýlil. V únoru letošního roku totiž napsal článek o tom, co očekává od roku 2015. Přitom použil termín „brodění se v bahně“. Nyní je ale autorem petice proti imigraci. Kritizoval také současnou vládu za to, že ohledně uprchlických kvót „nebouchla do stolu“, příliš pochvalných slov neadresoval ani německé kancléřce. Naopak vyzdvihl politiku maďarského premiéra a šéfy krajně pravicových stran ve Francii a Nizozemsku. Odmítl, že by na smrti svého přítele Petra Kovarčíka nesl někdo vinu. Znovu obhajoval svou, značně kontroverzně vnímanou amnestii. Pád své popularity připsal na vrub údajně silné propagandě a za štěstí pro tuto zemi považuje to, že byl jejím prezidentem zvolen Miloš Zeman.

Václav Klaus přiznal: Zásadně jsem se mýlil. Že Evropa začne páchat sebevraždu jsem vážně nečekal. A ti zlí a darební pravdoláskovci se svou propagandou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Už si přesně nepamatuju, jak jsem to přesně napsal. Pokud to tak bylo, opravdu jsem se zásadně mýlil a vidím, že jsem špatným prognostikem,“ přiznal Klaus a vysvětlil, že spíše očekával, že nastane nové kolo krize s Řeckem. „Ale že dojde k tak nesmyslnému vyhrocení migrační krize a Evropa bude páchat sebevraždu, jakou předvádějí Gauckové s Merkelovou a dalšími, to jsem opravdu nečekal. Vidím, že jsem naivní a hloupý,“ uvedl.

Než odpověděl na otázku, jaký postup plánuje ohledně své protiimigrantské petice, pochlubil se, že „z jedné jihočeské vesnice“ dostal podpisový arch s 59 podpisy. „Nepřišlo mi to nijak zvláštní. Pak jsme se ale podívali na internet a zjistili, že daná vesnice má i s miminky 130 občanů. Zdá se mi, že 59 podpisů je tedy moc pěkné číslo,“ pochlubil se.

Nyní chce zahájit konzultace s reprezentanty parlamentních i neparlamentních subjektů, kvůli tomu rozeslal 16 dopisů. „První schůzky se domlouvají na příští týden. Nepůjde jen o strany, ale i o uskupení typu Legionáři,“ upřesnil.

Naše politická reprezentace propásla chvíli, kdy měla bouchnout do stolu

Na otázku, jaká je ideální vládní politika, když sám připouští, že vůči samotnému procesu přílivu uprchlíků je vláda bezmocná, nejprve Klaus přiznal, že z vlastní zkušenosti ví, že „je strašlivě obtížné mezi 28 předsedy vlád a prezidenty mít jediný, totálně odlišný názor a přitom bouchat do stolu“. Ve zřejmé narážce na premiéra Bohuslava Sobotku pak prohlásil: „Nikomu nezazlívám, že na takovou situaci nemá osobnostní vnitřní založení. … Současné vládě se nepošklebuji. Na straně druhé jsou chvíle, kdy bouchnutí do stolu je na místě. Naše politická reprezentace ji bohužel propásla,“ opřel se do současné vlády. Oním bouchnutím ale nemyslel obrátit se na evropské soudy, jako to ve věci povinných kvót chce udělat slovenský premiér Robert Fico. „Neponížil bych se k tomu, aby tyto soudy za mě něco podstatného v Evropě rozhodovaly. Musí to být politický proces, nikoliv hraní si na soudní moc. Nevolil bych tedy Ficovo řešení,“ uvedl Klaus. „Pravidla nepravidla, přestože platí Lisabonská smlouva a většinové hlasování, měli jsme vstát a říci, že nerespektujeme názor EU. Toto je jediná možná cesta. Bohužel naše slaboučká reprezentace se k takovému kroku neodvážila,“ nebral si exprezident servítky.

Na otázku, co přesně vytýká vládě při řešení uprchlického problému, pak Klaus uvedl, že „smlouvy vždycky byly a jsou cárem papíru, který vždy někdo mocný změnil k obrazu svému“. Jako příklad uvedl Maastrichtskou smlouvu a kritéria k přijímání eura. „Všichni víme, že je nikdo nedodržuje. Tak proč najednou teď, kdy je politicky korektní vítat uprchlíky chlebem a solí, všichni trváme na dodržování smluv? Už dávno měly být změněny a nikdy nemělo dojít ke zrušení jednomyslného hlasování a přechodu k většinovému. S tím se nikdy nesmířím,“ prohlásil s tím, že by se vrátil zpět k jednomyslnému hlasování, což by prý zcela obrátilo atmosféru v Evropě. „Konsenzem 28 zemí by se muselo složitě dojít a doklopýtat k řešení,“ uvedl.

Merkelová je političkou do dobrého počasí

Exprezident dostal také otázku, zda vidí v Evropě politika, který splňuje jeho představy pravého politického lídra. „Nechtěl bych nikoho kompromitovat (smích). Nebudu nikoho jmenovat,“ řekl. A když měl zhodnotit zřejmě nejvlivnějšího evropského politika současnosti, německou kancléřku Angelu Merkelovou, tak prohlásil, že Merkelová v řadě naprosto klíčových věcí selhala. „Od slavného útoku na jadernou energii, polekána Fukušimou, což byla katastrofa přírodní, a nikoliv technická, po řešení řeckého dramatu a migrační krizi. Její selhání je naprosto, ale naprosto evidentní. Je političkou pro dobré počasí. Pro situace, kdy se nic neděje, a tahá se za nitky v malých věcech. Je pracovitá a zdatná, nefláká se na rozdíl od řady jiných. Takové věci se jí povedly jak doma, tak na evropské úrovni,“ zhodnotil Merkelovou.

Více takových Orbánů

Na otázku, zda vývoj v EU nahrává politikům typu Viktora Orbána, odpověděl: „Kéž by.“ Vzápětí svůj výrok ale zmírnil tvrzením, že není žádným fundamentálním stoupencem Orbána. „Nikdy jsem nemohl vydýchat jeho velmocenské, velkouherské ambice, které mě nesmírně zlobily celou minulou dekádu. V evropských otázkách ale nemám člověka s bližšími názory, než je Viktor Orbán. To říkám naprosto jasně,“ uvedl. Dodal, že nesdílí názory nizozemského radikálního politika Geerta Wilderse na islám a islamismus, ale jeho názory a projevy na téma Evropa by podepsal bez výjimky. U šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové vidí zcela jiné názory na řadu věcí. „Ale názory na Evropu bych u paní Le Penové viděl velmi obdobně,“ dodal.

Redaktoři listu se jej také zeptali na amnestii a na to, zda s odstupem dvou let nevidí žádný důvod k revizi svého pohledu. „Ani minutu jsem neviděl a nevidím ani teď a jsem stoprocentně přesvědčen, že nikdy vidět nebudu. Ale že pravdoláskovci to zneužili k neuvěřitelnému souboji se mnou, to je evidentní. A z tohoto hlediska je otázka, jestli mně to mělo stát za to,“ odpověděl.

Žurnalisté na to reagovali otázkou, zda propad jeho popularity je dán propagandou. „Ano, to je důsledek neuvěřitelné propagandy, která za 25 let od pádu komunismu u nás mnohokrát spuštěna nebyla. Myslím, že ani jednou.“

Následně dostal otázku, zda je součástí téže propagandy také případ smrti jemu blízkého podnikatele Petra Kovarčíka, jehož úmrtí vyšetřuje policie. A vyšetřováno je též podezření, že na Kovarčíkově účtu ve Švýcarsku ležely peníze související s Klausovou amnestií. „Ano, to jsem stoprocentně přesvědčen, že je to součást stejných zlých a darebných lidí. Ze všeho, co vím o smrti pana Kovarčíka, jsem přesvědčen, že to byla přirozená smrt. Zdravotní indicie to potvrzují, ale myslím, že není v žádném případě na mně, to je na rodině, aby chtěla nebo nechtěla o tom něco říkat. Jsem plně přesvědčen, že to byla naprosto přirozená smrt,“ prohlásil.

Je štěstím, že byl prezidentem zvolen Miloš Zeman

Když měl zhodnotit působení svého nástupce, Miloše Zemana, zmínil nejprve „inteligentní článek“ v nejmenovaných rakouských novinách, který prý říká, že v současnosti politika je zahraniční politika. „V evropských zemích se hádají o jednotlivosti, loterie versus registrační pokladny, ale reálné věci v novém změněném světě se odehrávají v rovině zahraniční politiky. V tomto smyslu … jeho hlavní tah v zahraniční politice, názory na Východ, názory na Čínu, názory na Ukrajinu, myslím, že jsou správné a velmi potřebné. Jsou důležitým korektivem názorů schwarzenbergovských politiků, a proto je štěstím, že byl zvolen prezidentem on. Ale to říkám jako někdo, kdo nemůže souhlasit s tisíci jeho názory, první krok vyvěšení vlajky EU na Hradě a můžu mluvit o dalších věcech,“ uvedl Václav Klaus.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…