Válečná mašinérie, zájmy amerických finančníků či boj oligarchů. Dva významní muži si povídali o Ukrajině a tady je výsledek

13.02.2015 15:02

Rozhovor dvou zajímavých mužů o Ukrajině. Bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného s podnikatelskými vazbami na Ukrajinu v rozhovoru pro Českou pozici zpovídal chartista, bývalý pracovník BIS a bezpečnostní analytik Jan Schneider. Novotný hovoří o tom, že v mírových jednáních mají největší slovo oligarchové a zahraniční „investoři“ – o míru se prý nezačne jednat, dokud jim bude vyhovovat Ukrajina jako slabý stát. Důležitý je dle jeho názoru i vztah Ruska a USA.

Válečná mašinérie, zájmy amerických finančníků či boj oligarchů. Dva významní muži si povídali o Ukrajině a tady je výsledek
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Novotný míní, že jsme svědky rozpadu Ukrajiny. Ta prý v hranicích, které jí dotvořil Stalin a Chruščov, dnes prakticky neexistuje. Náprava už prý ale možná není. Podle Novotného existuje v současné době pouze jediná možnost: kultivovaně se domluvit na federalizaci. „Je to však možnost čistě hypotetická. Přítel zradil přítele, bylo prolito mnoho krve... V takové situaci nelze zvítězit. Pouze remíza dává smysl. Ta však vyžaduje velkorysost, osobní odvahu, ústupky,“ upozorňuje bývalý policejní prezident.

Rozmluva Novotného s Janem Schneiderem je o to unikátnější, že spolu oba muži dělali rozhovor před devíti měsíci na totéž téma a tehdy měsíc nato odjel Stanislav Novotný na Ukrajinu. Dnes vzpomíná, jak se mu hned po začátku Majdanu všichni smáli a obviňovali ho, že jim kazí iluze, když předpovídal, že po sobě budou Ukrajinci střílet a žádný německý blahobyt v ukrajinských vesničkách je díky asociační smlouvě s EU nečeká. Když tam byl podruhé, už se mu prý omlouvali a dávali mu zapravdu.

O výsledku mírových jednání dle jeho názoru rozhodne zejména vztah Ruska a USA. „Koneckonců držitelé ukrajinské politické moci jsou navázáni především na Washington. Lidé, jako je viceprezident USA Joe Biden, americký finančník George Soros a další, mají navíc podnikatelské zájmy na Ukrajině,“ podotýká Novotný s tím, že ochota obou stran pokračovat v mírových jednáních je dána vůlí velmocí.

Kromě konfliktu mezi kyjevskou vládou a východní částí Ukrajiny prý probíhá řada paralelních bojů oligarchů o majetek a o politický vliv. A svoje peníze a zájmy si také údajně chtějí pohlídat zahraniční „investoři“. „Bez jejich peněz se na Ukrajině mnoho nepohne, a to ani ve vojenské oblasti. Takže i tady bude záležet na zahraniční trpělivosti,“ myslí si Novotný.

V jedné z otázek se Jan Schneider podivuje nad tím, že uvadl mezinárodní zájem na vyšetření střelby na Majdanu, která byla tehdy okamžitě přisouzena "Janukovyčově režimu". "Ten nekonečný seriál „Vrtěti psem“ sledujeme už mnoho let a také vidíme výsledky v přímém přenosu. Bez řádného prošetření, bez nalezení prokazatelné příčinné souvislosti vzneseme obvinění a pak už jen pracujeme s veřejnou náladou. A i když se posléze prokáže, že vše bylo jinak, je už zpravidla pozdě. Válečná mašinérie vytváří nová témata, a proto například slova členky nezávislé vyšetřovací komise OSN Carly Del Ponteové, že Asadovova vláda nejspíš sarin v Sýrii nepoužila, nebo skutečnost, že konkrétní informace o zbraních hromadného ničení v Iráku nebyly řádně prověřené, či zjevná manipulace s fakty před bombardováním Jugoslávie, již neovlivní přijatá politická rozhodnutí," uvádí k tomu Stanislav Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…