Válkové návrh zákona o státním zastupitelství už kritizují i senátoři zvolení za SZ

11.12.2014 12:52

Senátoři Václav Láska, Libor Michálek a Ivana Cabrnochová zvolení za Stranu zelených a protikorupční iniciativy se přidali ke kritice současné podoby zákona o státním zastupitelství z dílny ministerstva spravedlnosti. Nelíbí se jim zejména vznik speciálního státního zastupitelství pro ekonomickou kriminalitu. Zákon podle nich také zvýší vliv politiků na vyšetřování závažných hospodářských trestných činů. Uvedli to dnes na tiskové konferenci v Senátu.

Válkové návrh zákona o státním zastupitelství už kritizují i senátoři zvolení za SZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Láska kritizoval záměr na vytvoření speciálního dvoustupňového státního zastupitelství pro ekonomickou kriminalitu, které podle něj je snahou "dostat ze hry a odsunout na druhou kolej" šéfa žalobců Pavla Zemana a vrchní žalobce Lenku Bradáčovou a Iva Ištvana. Těm podle něj budou odejmuty některé pravomoci, které se pak přesunou na nové zastupitelství. Jejich úřady přitom nebudou zrušeny.

Láskovi se také nelíbí, že šéfy speciálů má jmenovat ministr spravedlnosti. "Budou pod kontrolou politiků. Považuji to za něco naprosto nepřípustného," řekl.

Dohled nad závažnými trestnými činy se vrací pod politickou kontrolu

Podobný názor zastávají jeho kolegové. "Z mého pohledu je to naprosto nesystémový krok, kdy vracíme kontrolu nad závažnými trestnými činy pod politickou kontrolu," uvedla Cabrnochová. Zákon kritizují i protikorupční iniciativy Vraťte nám stát a Veřejnost proti korupci. "Zákon je naprosto nepřijatelný. Odporuje veškeré strategii boje proti korupci," řekla advokátka Hana Marvanová.

Iniciativy a senátoři poslali v této souvislosti dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi a ministru pro lidská práva Jiřímu Dientsbierovi (oba ČSSD), aby se zákonem zabývali. "Pevně věříme, že se zákon podaří zastavit dřív, než se dostane do Poslanecké sněmovny," dodal Láska.

Žalobci se podle Válkové nemají vymykat demokratické kontrole

S kritikou současné podoby zákona v minulosti vystoupil třeba śéf žalobců Zeman, vrchní státní zástupkyně Bradáčová a šéf Unie státních zástupců Zdeněk Matula.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) po nástupu do úřadu označila nový zákon o státním zastupitelství za jednu ze svých priorit. V létě ministerstvo uvedlo, že v novém návrhu by se měla kontrola nad žalobci vrátit pod výkonnou moc, aby se "nevymkli demokratické kontrole".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…