Velká Británie si prý „vykrmuje“ krvavého islámského teroristu, překvapuje britský deník. Jde o miliony

07.07.2015 7:43

Jedním z hlavních iniciátorů teroristického útoku v Tunisu Hani-al-Sibai podle britského deníku Telegraph žije v londýnském domě, jehož hodnota dosahuje jeden milion liber. Na zahálčivý život mu v moderní londýnské čtvrti prostřednictvím sociálních dávek přispívají britští daňoví poplatníci.

Velká Británie si prý „vykrmuje“ krvavého islámského teroristu, překvapuje britský deník. Jde o miliony
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Hani-al-Sibai dle dostupných informací naplánoval útok v tuniském turistickém resortu Sousse, při kterém zemřelo téměř čtyřicet lidi. Osobně prý získal pro radiální myšlenky střelce Seifeddine Rezugio a také jej později připravil na akci. Čtyřiapadesátiletý Al-Sibai pochází z Egypta a ve svém luxusním domě žije společně s manželkou a pěti dětmi. Podle britského deníku mu na bezstarostné živobytí přispívají britští daňoví poplatníci ročně ohromující částkou 50 000 liber, což je v přepočtu částka blížící se dvěma milionům českých korun. Mimo podezření z naplánování masakru v Tunisu je také Hani-al-Sibai podezřelý z podvodů se sociálními dávkami. „Zeptejte se Davida Camerona a ne mě,“ odpověděl jinému britskému deníku, Daily Mail, Al-Sibai na dotaz, jak může vysvětlit, že pobírá tak obrovské sociální dávky.

Jak informuje Telegraph, předseda výboru pro vnitřní záležitosti působící v britském parlamentu Keith Vaz se již dotazoval ministryně vnitra Theresy May, proč ještě úřady Al-Sibaiho nevyhostily ze země. „Je neuvěřitelné, že se tolika po sobě následujícím vládám nepodařilo z Velké Británie dostat člověka, který udržuje tak znepokojivé vazby na radikály. Závažné je rovněž to, jakým způsobem se mu stále daří vyhoštění ze země vyhýbat,“ cituje deník vyjádření Vaze. Obdobně se vyjádřil také konzervativní poslanec Peter Bone. „Přesně tohle jsou věci, kvůli kterým moji voliči naprosto šílí. Očekávám, že ministryně vnitra bude celou záležitost bezodkladně řešit. Důvod pro jeho deportaci je naprosto jasný.“

Celý text v angličtině je ZDE

Al-Sibai udržuje úzké vazby na tuniskou teroristickou skupinu Ansar-al-Sharia, v jejímž „dresu“, jak již bylo výše zmíněno, rekrutoval a vyškolil krvavého střelce Rezguiho. Před dvěma lety byl zmíněn ve zprávě Mezinárodního centra pro boj proti terorismu v Haagu jako jeden z klíčových mužů tohoto hnutí. Bezpečnostní služby také uvádí, že Al-Sibai má velký vliv na teroristickou síť operující v západním Londýně, v rámci které pracoval např. také známý džihádista John před svým odchodem do Sýrie, kde jako bojovník Islámského státu na publikovaných videích stíná hlavy západních novinářů a dalších odpůrců ISIL.

Ve svých zprávách bezpečnostní služby mnohokrát konstatovaly, že Al-Sibai má pověst charismatického kazatele, ke kterému vzhlíží mnoho mladých muslimských mužů. Vedle džihádisty Johna jich v Sýrii a Iráku za Islámský stát bojuje hned několik. V loňském roce bylaAl-Sibai obviněn z toho, že poskytl materiální podporu Al-Káidě pro páchání teroristických činů. Veškerá obvinění však tehdy odmítl. „Lidé, kteří spáchali nebo plánují podporovat teroristické akce, budou souzeni a kdokoli, kdo bude deportován ze země, o sociální dávky přijde,“ cituje Telegraph vyjádření britské úřady. Samotné ministerstvo vnitra se k celé kauze odmítlo vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …