Velká hra? ČEZ si došlápl na Erika Besta. Ten nelenil a...

14.10.2016 17:07

Společnost ČEZ si dovolila upozornit amerického novináře žijícího v Česku Erika Besta na údajný neoprávněný zásah do pověsti společnosti. Ten nelenil a dopis zveřejnil na sociální síti s dotazem, zda má dané příspěvky z Twitteru a Facebooku odstranit.

Velká hra? ČEZ si došlápl na Erika Besta. Ten nelenil a...
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Společnosti vadí tweet, který Best publikoval 29. září. „Kdo je největší předvolební inzerent v Právu? ČSSD? KSČM? Kdepak. Zdaleka největší je ČEZ. Platí Právu za podporu Chovancovy reorganizace,“ zmiňuje Best. Totožný komentář pak zveřejnil i na Facebooku o den později. Ten již doplnil i výčtem inzerce Nadace ČEZ v deníku Právo v období od 6. srpna do 30. září.

„Rádi bychom Vás upozornili, že takto podaná informace je způsobilá vytvořit ve veřejnosti dojem, že ČEZ zasahuje prostřednictvím inzerce do politického dění v ČR a že se tím zároveň angažuje v kauze tzv. policejní reorganizace. Jsme přesvědčeni, že Vaše výše uvedená tvrzení jsou zavádějící a nepravdivá,“ píše Bestovi ČEZ. Zároveň popírá jakoukoliv souvislost inzerce Nadace ČEZ v deníku Právo s jeho podporou Milanu Chovancovi při policejní reorganizaci. 

Podle slov v dopisu se Best svými slovy dopouští neoprávněného zásahu do pověsti společnosti a poškozuje její osobnostní práva. „Upozorňujeme Vás na platnou právní úpravu, z níž vyplývá, že bylo-li neoprávněně zasaženo do pověsti právnické osoby, může se tato osoba domáhat zdržovací žalobou upuštění od neoprávněného zásahu do její pověsti, odstraňovací žalobou odstranění následků tohoto neoprávněného zásahu do její pověsti, žalobou na náhradu škody úhrady škody vzniklé neoprávněným zásahem do její pověsti nebo žalobou na vydání bezdůvodného obohacení vydání majetkového prospěchu, kterým se neoprávněným zásahem do její pověsti narušitel protiprávně obohatil,“ vyjmenovala společnost.

Závěrem pak ČEZ požádal Besta o odstranění komentářů ve lhůtě do 13. října 2016. „Dále Vás žádáme, abyste se do budoucna zdržel obdobných komentářů na adresu společnosti ČEZ,“ píše společnost s tím, že neodstraní-li Best komentáře, bude společnost ČEZ nucena zvážit další právní kroky.

Best také v souvislosti s tímto dotazem zveřejnil pět let starý článek serveru Blesk.cz, v němž tehdy předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvádí, že je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany. „Zajímalo by mě, jestli dostal tenkrát výhrůžný dopis od ČEZu i Karel,“ napsal Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…