Velký návrat ODS? Podle aktuálního průzkumu volebních preferencí to tak vypadá

17.07.2015 16:52

Aktuální průzkum agentury Phoenix research dopadl pro ODS překvapivě dobře. Od roku 2013, kdy skončila Nečasova vláda, se straně nedařilo získat zpět podporu voličů, její preference byly dlouhodobě kolem sedmi procent. Pokud by se však volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, ODS by zřejmě získala deset procent hlasů.

Velký návrat ODS? Podle aktuálního průzkumu volebních preferencí to tak vypadá
Foto: Hans Štembera
Popisek: 26. kongres ODS. Občanští demokraté odmítli Euro, kvóty na uprchíky, podpořili sankce proti Rusku a změnili si logo

Podle agentury Phoenix research si první místo stále drží hnutí ANO s 22,5 procenta. Postupně však mírně ztrácí, ještě v dubnu mělo hnutí Andreje Babiše zhruba 25 procent. Důvodem mohou být nenaplněná očekávání voličů. Naopak vítěz sněmovních voleb z roku 2013, ČSSD, začíná podporu získávat zpět. V tuto chvíli by ji volilo 19,1 procenta dotázaných. Rozdíl mezi nejsilnějšími stranami se tak postupně stírá.

Třetí místo obsadila KSČM s 10,5 procenta podpory. Oproti červnovému měření si polepšila o více než 1,4 procenta.

Čtvrté místo patří zmiňované ODS, která po dlouhé době získala voličskou podporu deseti procent. Konstantní názory a cílená kritika vládních stran se jí zřejmě vyplácejí.

Do sněmovny by v tuto chvíli zasedly ještě dvě strany, a to TOP 09 se 7,5 procenta, v případě, že by kandidovala bez partnerského hnutí STAN a KDU-ČSL se 6,3 procenta.

Poslední sněmovní strana, Úsvit přímé demokracie, by se součástí dolní komory Parlamentu nestala. Dotázaní jí vyjádřili 2,9procentní podporu. Bývalý předseda Úsvitu Tomio Okamura by se svou Stranou přímé demokracie získal zhruba jedno procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…