Velvyslanec Schapiro přednášel studentům: Putin to jednou přežene, a my musíme být připraveni zareagovat

18.04.2015 17:16

Americký velvyslanec Andrew Schapiro byl hostem Masarykovy univerzity v Brně, hovořil ke studentům na téma česko-amerických vztahů, ale také vztahu mezi Evropou a Spojenými státy americkými, kde zdůraznil, že je třeba udržovat partnerství. Obává se Putina, který to prý může někdy i přehnat.

Velvyslanec Schapiro přednášel studentům: Putin to jednou přežene, a my musíme být připraveni zareagovat
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Podle MU má Schapiro vřelý vztah k České republice, jelikož jeho matka je prý původem z Československa. V souvislosti s tím podotkl, že se rád vrací do České republiky. „V Brně jsem už potřetí. Je to střed centra Evropy, má svou bohatou historii a kulturu. Nevěděl jsem, jestli nemám čekat nějakou malou vesničku s trhovci, ale Brno je díky technologickým firmám a univerzitám modernější než San Francisco,“ prohlásil velvyslanec při přednášce na brněnské univerzitě.

Celý text zde

Při svém proslovu řekl, že svět čelí problémům, jako jsou napětí na Ukrajině a v Sýrii či hrozící epidemie eboly a změny klimatu. Abychom podle něj mohli tyto problémy vyřešit, je nutné spolupracovat „při respektování suverenity zemí a se vzájemnou solidaritou“. Podle Schapira si Spojené státy americké váží České republiky, jelikož jsme demokratický stát, který úspěšně prošel transformací a pomohl s ní i ostatním státům.

Hlavním tématem diskuze na MU však bylo dění na Ukrajině. Podle Schapira musíme mít dobré vztahy s Ruskem, ale zde prý nejde jen o Rusko, ale i o Vladimira Putina, který se podle něj „nestará o úspěch, ale o sílu“. Schapiro se obává, že to prý Putin jednou přežene a budeme nuceni reagovat. „Testuje, jak zareagujeme, když si po kouscích ukrajuje. My musíme vysílat správné signály. Jedině tak bude svět bezpečnější. Doufám, že Putin porozumí sdělení, že na jakoukoliv další eskalaci napětí bude reagováno se vší vážností. Největší nebezpečí je, že se Putin přepočítá,“ prohlásil americký velvyslanec Schapiro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…