Velvyslanec Schapiro v ČT prozradil, jaký má vztah se Zemanem

22.06.2016 22:46

Velká Británie má před sebou politický den D. Už za pár hodin budou občané ostrovního království rozhodovat o tom, zda chtějí zůstat členy EU. Až 40 procent voličů si přitom stěžuje, že jim předvolební kampaň nepomohla v rozhodování, protože nebyla o faktech, ale o emocích. Velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro zopakoval, že si Bílý dům přeje setrvání Velké Británie v EU. Popsal také svůj vztah s prezidentem Zemanem.

Velvyslanec Schapiro v ČT prozradil, jaký má vztah se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Vedoucí zahraniční redakce České televize Michal Kubal ve středečních Událostech, komentářích České televize popsal nálady ve Velké Británii těsně před referendem o setrvání ostrovního království v EU. Hned na úvod poznamenal, že případné vystoupení ostrovního království z EU může zatřást samotnými základy ostrovního státu, protože obyvatelé Skotska a Walesu dávají najevo, že nechtějí odejít z EU. Teoreticky by se mohli od Anglie oddělit.

„Až 40 procent lidí v Británii tvrdí, že jim ta kampaň vůbec nepomohla v rozhodování, protože nepřinesla argumenty, co se stane při odchodu z EU. Kampaň hodně pracovala s emocemi,“ prozradil také Kubal. Velkou roli může hrát i počasí. Minimálně dopoledne bude totiž v Británii nevlídné počasí, což by mohlo řadu voličů odradit od cesty k volebním urnám.

My chceme silnou EU, zdůrazňuje Schapiro

Následně se k tématu vyjádřil velvyslanec USA, působící v Česku, Andrew Schapiro. „Jak řekl pan prezident, my chceme silné Spojené království a chceme silnou Evropu. My věříme, že EU je silnější s Británií a Británie je silnější v EU,“ zdůraznil americký velvyslanec. Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron jsou prý přáteli a přátelé si často sdělují své názory. Proto se také Barack Obama k Brexitu vyjádřil, byť je konečné rozhodnutí výhradně v rukou Britů.

Faktem je, že setrvání Velké Británie v EU je také v zájmu Spojených států. Ale proč? „Já si myslím, že je tu důvod, proč jsme v posledních padesáti letech viděli mír a prosperitu v celé Evropě, v kontextu s tím, co se tu dělo v minulých staletích. A prosperující Evropa je dobrá pro všechny, i pro USA,“ zdůraznil host. My toho tolik sdílíme – Evropa se Spojenými státy, že není v našem zájmu mít strach z toho, že je sjednocená Evropa silnější. Soutěživé přátelství je skvělé,“ doplnil k tématu.

Referendum o Brexitu ovlivnilo i uprchlické téma. Schapiro by rád viděl nějaké společné evropské řešení krize. „Byl bych rád, aby Evropa nezapomněla na humanitární rozměr krize. My rozumíme tomu, že čísla dnes příchozích jsou velká, a to je neudržitelné, ale věřím, že se to dá vyřešit,“ konstatoval Schapiro.

Vztah s prezidentem Zemanem

Téma migrace ovlivní i nadcházející prezidentské volby v USA. Pokud se příštím prezidentem USA stane Donald Trump, Schapiro si bude muset počkat na to, zda ho nový pán Bílého domu ponechá v úřadě. Pokud by se prezidentkou USA stala Hillary Clintonová, Schapirovo setrvání v Praze by bylo pravděpodobnější.

Schapiro následně odmítl, že by Barack Obama podcenil situaci v Iráku a v Sýrii. Pár slov poznamenal také na adresu Ruska. To se prý zaleklo toho, že by se Ukrajina mohla stát svobodnou a nezávislou zemí. Pokud bude pokračovat ilegální anexe Krymu, západní sankce vůči Rusku budou pokračovat. K jejich zmírnění může dojít jen tehdy, pokud Rusko přistoupí na realizaci dohod z Minsku.

Mezi českou vládou a Spojenými státy podle názoru velvyslance neexistují podstatné rozdíly, protože zahraniční politiku státu určuje vláda, která drží stanovisko EU. Prezident Miloš Zeman naproti tomu jde proti postojům EU a označuje válku na Ukrajině za občanskou. „Jednoznačně to je ruská agrese, a ne občanská válka,“ konstatoval Schapiro. Jako velvyslanec USA prezentuje názory této země v Česku. „Můj vztah s panem prezidentem je, pokud jde o mě, v pořádku,“ zdůraznil Schapiro. „Zahraniční politiku v této zemi určuje vláda, nikoli prezident. My máme skvělý vztah s Českou republikou,“ uzavřel své vystoupení Schapiro. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…