Věřící lidé. Podívejte, jak volili ve Francii, a to jak katolíci, tak muslimové

25.04.2017 9:24

„Lekce, která zůstala utajena! Navzdory výsledkům, v nichž do 2. kola francouzských prezidentských voleb postupují velmi těsně Emmanuel Macron a Marine Le Penová, oba mezi 24 a 22 procenty, pod prahem pozornosti zůstala podstatná informace. Kdo z voličů byl jakého vyznání? Nikdo se na to dosud neptal,“ uvádí svou glosu publicista Josef Brož.

Věřící lidé. Podívejte, jak volili ve Francii, a to jak katolíci, tak muslimové
Foto: archiv Josefa Brože
Popisek: Josef Brož

Na 46 % praktikujících katolíků volilo Françoise Fillona, muslimové naopak z 37 % Jeana-Luca Mélenchona. Pro Emmanuela Macrona se naopak vyslovili ze 30% protestanté. Oznámil to týdeník Pèlerin v pondělí s odkazem na výzkum agentury Ifop.

Ve dny, kdy volby ohrožovali extremisté (Marseille a útok v Paříži na Champs Elysées), se do popředí stále více dostávala otázka terorismu a jeho vlivu na výsledky. Ten bývá často spojen s islamismem, deviantní formou boje, vycházející z Koránu. Nikdo se ale příliš nezabýval konfesními otázkami. Jakkoliv to vypadá, že ani Fillon, ani Mélenchon už nemají co říci ve druhém kole, jejich voliči budou rozhodovat o tom, kdo podpoří dva favority ve druhém kole.

Z výzkumu plyne, že 28 % lidí, hlásících se ke katolicismu, volilo Emmanuela Macrona. Dá se proto očekávat, že podobně jako Marine Le Penová, jež se těší podpoře 22 % katolíků, bude tento voličský potenciál klíčový. Jde o voliče disciplinované a přesvědčené.

Mélenchon se u katolíků pohybuje na 14 % a Nicolas Dupont-Aignan na 6 %. Kandidát Mélenchon, který pokrývá populistické spektrum na levici, nedal žádný pokyn k tomu, koho mají jeho podporovatelé volit. To ovšem neplatí u Nicolase Duponta-Aignana, jenž vystupoval během kampaně v hodnotovém duchu Marine Le Penové – a její kandidaturu přímo nepodpořil. Jeho potenciál činí 5 %, ty ale mohou soutěž druhého kola rozhodnout.

Ani Macron, ani Le Penová nevystupují ostře konfesně. U Le Penové se ale dá očekávat, že její akcent na tradici, patriotismus, národ a obranu kulturních evropských hodnot samotné Francie nalezne odezvu spíše u elektorátu konzervativního, blízkého právě katolickému vyznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…