Většina umělců je z rozhodnutí Britů zklamaná

24.06.2016 13:02

S tím, že v Evropské unii není všechno ideální a leccos je potřeba reformovat a změnit, souhlasí i slovenský zpěvák Miroslav Žbirka, který je po matce Angličan. „Ale tohle není touha po vylepšení, to je třísknutí dveřmi. Stavění plotů mezi zeměmi mi není blízké, takže brexit nemůžu ocenit,“ řekl dnes ČTK. Většina umělců či lidí působících v kultuře, které ČTK oslovila, je z rozhodnutí Britů zklamaná. „Osobně je mi líto, že se Britové rozhodli opustit EU. Co to pro nás bude znamenat z profesního hlediska, zjistíme postupem času,“ řekl generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Většina umělců je z rozhodnutí Britů zklamaná
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

„Brexit je triumfem určité omezenosti a pohledu zpět, ale nikomu to neberu. Na kampani mi vadilo, že se při ní řešilo jen to, co je výhodné. Kde je nějaká jiná idea? Já jsem dítě 60. let, nám nestačilo jen přemýšlet nad tím, co je a co není výhodné. Evropská idea sounáležitosti se úplně ztratila. Jenom se počítalo, zda se vyplatí být v EU,“ stěžuje si Žbirka.

V Česku žijící britský hudebník Justin Lavash je také zklamaný a smutný. „Myslím, že je škoda, že selský rozum prohrál a bigotnost vyhrála. Budu žádat ihned o irský pás, protože moje matka byla Irka. Cítím se víc jako Evropan než Angličan a chci zůstat v České republice!“ řekl ČTK.

Od roku 1991 žije v České republice Bernie Higginsová, která do tuzemska z Británie přenesla dnes populární festival Den poezie. „Je to noční můra! ... Sledovala jsem výsledky přes noc a jsem tak zklamaná,“ řekla ČTK. Zmínila také možnost požádat o irský pas, irskou krev má po tatínkovi. „Myslím si, že brexit je nerozvážný, bude to katastrofa pro britskou ekonomiku, kulturu a společnost a poškodí i Evropu, pokud zažehne rozpad Evropské unie,“ uvedla.

Připomněla slova zavražděné poslankyně Jo Coxové o tom, že „toho, co nás spojuje, je mnohem víc než toho, co nás rozděluje“. „A já si myslím, že výsledek referenda její slova popřel ve prospěch velice nebezpečného omezeného nacionalismu,“ doplnila Higginsová.

Historik umění Richard Drury, který se narodil ve Scarborough, žije v Praze také od počátku 90. let. Dnes působí v Galerii Středočeského kraje. Podle něj se nehlasovalo tolik o britském vztahu k EU jako o samotném principu sebeurčování. Z vlastní zkušenosti připomíná, že Britové jsou většinou tolerantní, jsou schopni vstřebávat pozitivní cizí impulzy, ale myšlenka, že jim někdo shora mluví do reality dennodenního života, je něco, vůči čemu mají odjakživa naprostý odpor.

EU se podle něj zřejmě nedokázala zapsat do povědomí mnoha Britů jinak než jako zdroj nesmyslných nařízení vygenerovaných „odněkud zvenku“. „Ke ‚genetické výbavě‘ britské mentality patří přesvědčení o neodcizitelném právu občansky určovat dění kolem sebe. Což se teď dramaticky prokázalo,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…