Vězení a dvojka z chování. Europoslanec Mach ohromil internet svým příběhem z dospívání

02.07.2017 13:02

Na sociálních sítích se politici přiznají k ledasčemu, obzvlášť když jsou volby za rohem. Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach ale přece jen dokázal ohromit mnohem více než jeho kolegové. Během několika hodin na sebe totiž prozradil, že dostal na střední škole dvojku z chování a že skončil v Itálii ve vězení pro mladistvé. A přidal neuvěřitelný příběh, který oba momenty spojuje.

Vězení a dvojka z chování. Europoslanec Mach ohromil internet svým příběhem z dospívání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strana svobodných občanů vyzvala k protestu proti zavádění EET. Živnostníci a podnikatelé by měli symbolicky zavřít 1. března v poledne na tři minuty prodejnu

„Dnes je den školních vysvědčení. Vzpomínám si, jak jsem kdysi přišel domů ze školy a hlásil: Mám jen jednu dvojku! Ta dvojka byla z chování a jinak to byly trojky a čtyřky. Bylo mi asi patnáct,“ napsal europoslanec Mach v pátek na svůj Facebook. S pointou, že i přes tyto pubertální výstřelky dokázal vystudovat vysokou školu, takže se rodiče nemají na své děti kvůli známkám hněvat.

Z nepovedeného europoslancova vysvědčení vyvolala ve facebookové komunitě největší zájem právě dvojka z chování. V reakci na tyto dotazy svěřil Petr Mach svému Facebooku celý příběh, který vedl ke snížené známce z mravů. A šlo o skutečně neuvěřitelnou historku z počátku devadesátých let.

Jak vzpomínal, mladá generace byla po Listopadu 1989 velmi lačná poznávání světa. A stejnou touhu měl i on sám se svými spolužáky ze druhého ročníku pražského gymnázia Na Zatlance. Na podzim roku 1990 se proto vydali stopem poznávat Evropu.

Vydali se směrem na jih a z Jugoslávie chtěli do Itálie. Na hranicích u města Terst se však začala odehrávat neuvěřitelná historie.

Mladíci v trampsko-turistickém oblečení, navíc vybavení kapesními nožíky na potraviny totiž tamním pohraničníkům přišli jako vojáci.

Když je legitimovali, přečetli si v pasech „Czechoslovakia“, ovšem neznalí zeměpisu za železnou oponou zarputile trvali na tom, že zadržení jsou občany „Czechoslavia“. To jim společně se slovanským jazykem připomnělo Jugoslávii a nejspíš si prý mysleli, že jde o jednu z jejích svazových republik.

V jugoslávské federaci v roce 1990 stoupalo národnostní napětí (o půl roku později vedlo k vypuknutí občanské války), které se projevovalo mimo jiné i tím, že odvedenci z bouřících se republik odmítali sloužit ve federální armádě.

Z toho všeho si italští pohraničníci vyvodili, že mají před sebou jugoslávské vojenské zběhy, kteří se pokoušejí dostat přes hranice do Itálie. Než se celý propletenec vyjasnil, skončili pražští středoškoláci na několik dní v italském vězení pro mladistvé.

Když se Mach vrátil domů, schytal to prý od rodičů. Těm totiž řekl pouze, že jede „na vandr na jih“, z čehož si dovodili, že jede na Šumavu, a ne ke Středozemnímu moři. Rozčílený otec mu prý jako trest odmítl omluvit hodiny zameškané neplánovaným pobytem v italské cele. A za neomluvenou absenci pak budoucí europoslanec a předseda Svobodných dostal v pololetí dvojku z chování.

Jeho cestovatelská vášeň však nejspíš měla i pozitivní efekt. Naznačuje jej aspoň přiložené vysvědčení, ze kterého vyplývá, že si Mach ve druhém pololetí zlepšil čtyřku ze zeměpisu na trojku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…