Vím, že se něco chystá. Štětina promluvil o Okamurovi, financích a poslaneckém klubu Úsvitu

25.03.2015 19:09

O nejasnostech v hospodaření hnutí Úsvit diskutoval v dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu s jeho moderátorkou Karolínou Koubovou poslanec, člen hnutí Úsvit a předseda jeho kontrolní komise Jiří Štětina. Došlo také na údajný vliv bývalého předsedy strany Věci veřejné Víta Bárty na Úsvit.

Vím, že se něco chystá. Štětina promluvil o Okamurovi, financích a poslaneckém klubu Úsvitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Štětina si posteskl, že neměl Úsvitu své jméno propůjčovat. "Kdybych býval byl věděl, co je Úsvit zač, nikdy bych nekandidoval,“ prohlásil.

V průběhu pořadu se diskutovaly podrobnosti, kdo podepsal za hnutí Úsvit smlouvu, že největším příjemcem peněz z Úsvitu má být firma Celsianus. Její služby si Štětina pochvaloval. V pořadu ale zaznělo, že Úsvit této společnosti už vyplatil 12 až 14 milionů korun. A že uzavření smlouvy s touto firmou doporučil Tomio Okamurovi Vít Bárta. Když Okamura zjistil, že je nevýhodná, dal dva podněty pro to, aby byla vypovězena. K tomu ale nakonec nedošlo.

Okamurův verbální trysk je třeba násobit koeficientem pravdy

Štětina sice tvrdil, že proti Okamurovi nic nemá. Nicméně uvedl, že Okamura "má verbální trysk, který je třeba násobit jakýmsi koeficientem pravdy".

Ve vedení firmy Celsianus je prý právník Víta Bárty, tedy jeho zaměstnanec. Štětina ale považuje za podstatné to, jestli Celsianus služby pro Úsvit vykonává.

Přestože býval poslancem za VV, nyní vylučuje, že by byl napojen na Víta Bártu. O něm se nicméně nevyjadřoval, na rozdíl od Okamury, nijak kriticky. Dokonce uvedl, že Víta Bártu měl vždy za slušného člověka. "Není to tak, že sloužíte jinému šéfovi?“ zeptala se moderátorka. "V žádném případě,“ dušoval se Štětina.

Kolik peněz má Úsvit? Možná nic, možná deset milionů

Koubovou také zajímalo, kolik zbývá na účtu Úsvitu. Podle Štětiny jde o složitou otázku. Nejprve odpověděl: "Podle zprávy, kterou mám od účetní, závazky jsou ve výši 100 % příjmů ze státního rozpočtu, takže vlastně nemáme nic.“ Na námitku moderátorky, že Okamura tvrdí, že na účtu je 20 milionů, připustil, že pokud by chtěl vyjít Okamurovi vstříc, tak "mohu říct, že je to 10 milionů".

Ohledně budoucnosti členů poslaneckého klubu Úsvitu a celého hnutí uvedl, že ví, že se něco chystá. "Já se na tom neúčastním. Zatím jsem členem a zůstanu členem Úsvitu,“ řekl s tím, že jednoznačně se řadí ke skupině kolem poslance Marka Černocha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…